Завод синтетичного палива Oltin Yo’l

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Завод синтетичного палива Oltin Yo’l – виробництво нафтохімічної промисловості в Узбекистані, спорудження якого почалось в 2010-х роках в Кашкадар’їнській області. У випадку завершення стане одним з небагатьох існуючих у світі виробництв рідкого палива з природного газу.

Урочиста презентація проекту на площадці газохімічного комплексу в Шуртані (створений на основі розробки гігантського Шуртанського родовища) відбулась ще в 2012-му.[1] В наступні роки поступово велись підготовчі роботи, про завершення яких та вибір технології для спорудження основних потужностей оголосили лише у 2017-му. Ліцензіаром технології Topsoe виступить південноафриканська компанія Sasol, яка з 1950-х років займається питаннями синтезу рідкого палива на заводі в Сасолбурзі (спочатку з вугілля, а після вичерпання його запасів – із природного газу). Генеральним підрядником спорудження виробництва має виступити південнокорейська Hyundai Engineering.[2]

Передбачається, що завод споживатиме 3,6 млрд м3 газу на рік і це дозволить виробляти біля 1,5 млн тонн рідких продуктів, в тому числі 743 тисяч тонн дизельного пального і 311 тисяч тонн керосину, а також 431 тисячу тонн газового бензину (naphta) та 21 тисячу тонн зрідженого нафтового газу (пропан-бутанова фракція).

Газовий бензин планується використовувати як сировину для нової установки парового крекінгу, котру збираються спорудити на додачу до вже наявної, котра використовує фракціоновану з природного газу сировину. 

Також в Шуртані планують організувати виробництво «важкого» олефіну (найбільш звичними серед останніх є етилен та пропілен) – гексену, котрий використовується як кополімер. Сировиною для установки 1-гексену буде отримана під час синтезу фракція С4.[3] Доречно відзначити, що згаданий вище ліцензіар технології синтезу Sasol також відома своїми здобутками в галузі «немасових» олефінів – на своєму другому хімічному комплексі в Секунді вона виробляє не лише гексен, але й пентен та октен.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. OLTIN YO'L GTL :: Связи с общественностью. www.oltinyolgtl.com (англ.). Архів оригіналу за 24 травня 2018. Процитовано 24 травня 2018.
  2. Menachery, Martin. Topsoe technology selected for Uzbek gas-to-liquids project | ArabianOilandGas.com. Arabian Oil and Gas (англ.). Архів оригіналу за 24 травня 2018. Процитовано 24 травня 2018.
  3. Uzbekistan lets contract for ethylene expansion. www.ogj.com. Архів оригіналу за 24 травня 2018. Процитовано 24 травня 2018.