Загін «Троя»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загін «Троя»
рос. Отряд специального назначения «Троя»
рос. Разведрота «Троя»
Символіка угруповання
На службі 2014 — січень 2016
Країна Росія Росія
Належність «ДНР»
Дислокація Озерянівка
Війни/битви Війна на сході України
Командування
Командувач Володимир Новіков («Алабай»)

Загін спеціального призначення «Троя», відоме також як розвідрота «Троя» — озброєне угруповання, що входило до складу воєнізованих підрозділів ДНР. Складалося переважно з громадян Росії, так званих «добровольців»[1]. Було роззброєне у 2016 році силовими структурами ДНР.

Історія[ред. | ред. код]

«Троя» здійснювала охорону Йосипа Кобзона під час його приїзду до Донецька у 2015 році[2].

Ліквідація[ред. | ред. код]

Під кінець 2015 року у бойовиків «Трої» виник конфлікт з центральними структурами ДНР. За одними даними, причина його полягала у залежності бойовиків від наркотиків.[3] За іншими — у переділі сфер впливу з місцевими «казацькими» угрупуваннями, а також убивстві одного зі своїх поплічників і пораненні довіреної особи структури ДНР.[4] Прихильне до «Трої» джерело стверджує протилежне — що бойовики «Трої» майже не вживали алкоголю й наркотиків, а також ймовірно перешкоджали розповсюдженню наркотичних речовин, чим і відрізнялися від інших озброєних загонів ДНР.[5]

Номінальне керівництво ДНР виступило саме на боці членів «3 МСБ».

На час початку ліквідації, база угруповання «Троя» знаходилася в селищі Озерянівці, що у передмісті Горлівки[1]. 31 грудня 2015 року цю базу було оточено підрозділами, що підконтрольні ДНР: «1-й батальйоном територіальної оборони» «3-ім механізованим батальйон», що членів «Трої» на їх базі. В процесі облоги на інтернет сайтах та сторінках, члени «Трої» звинувачували членів інших підрозділів ДНР у «кришуванні» наркотрафіку і «мертвих душах», а ті називали «Трою» організованим злочинним угрупованням та фальшивими десантниками.[6] 30 січня 2016 року базу «Трої» було взято штурмом, із застосуванням артилерії. У штурмі брали участь угруповання «Оплот» і «Республіканська Гвардія ДНР».

Одного з лідерів «Трої», Бєлого — було захоплено та вивезено у невідомому напрямку.[7]

За повідомленням прихильного до угруповання джерела, під час штурму загинуло близько десяти членів «Трої», і кілька осіб з числа учасників штурму.[7] Аналіз фото та відеоматеріалів з місця події навпаки не показує жодних слідів бою, а отже інформація про загиблих швидше за все є фальшивою.[3]

Російські ЗМІ, у тому числі й підконтрольні ДНР, загалом проігнорували ліквідацію угруповання «Троя», та пов'язані з цим події[8].

Командування[ред. | ред. код]

Склад та озброєння[ред. | ред. код]

За чисельністю угруповання «Троя», на момент ліквідації, було близьким до роти[5]. «Троя» складалася переважно з громадян Російської Федерації.

Участь в бойових діях[ред. | ред. код]

За повідомленням прихильного до угруповання джерела, «Троя» брала участь у боях за Савур-могилу, Іловайськ, Горлівку, Зуївку, Дебальцеве[5][неавторитетне джерело]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Осада Трои. frankensstein.livejournal.com. Архів оригіналу за 12 січня 2016. Процитовано 31 січня 2016.
  2. ГЕРОЙ ДНР ИОСИФ КОБЗОН: ПОЧЕМУ В ДОНБАСС И ОБРАТНО ЕДУ НОЧЬЮ? А ЧТОБЫ ДНЕМ ПОБОЛЬШЕ ТАМ ПОПЕТЬ…. Архів оригіналу за 7 лютого 2016. Процитовано 1 лютого 2016.
  3. а б в Бесславный конец днровской «Трои» / Новости / Пётр и Мазепа. petrimazepa.com (рос.). Архів оригіналу за 10 квітня 2017. Процитовано 10 квітня 2017.
  4. а б Кто пугает Путина переходом отрядов. www.depo.ua. Архів оригіналу за 10 квітня 2017. Процитовано 10 квітня 2017.
  5. а б в г Две недели отряд СпН «Троя» находится в блокаде. Суть противостояния. Архів оригіналу за 16 січня 2017. Процитовано 31 січня 2016.
  6. «Новороссия» осадила «Трою» gazeta.ru. Архів оригіналу за 1 лютого 2016. Процитовано 1 лютого 2016.
  7. а б После 30 дней осады, рота разведки " ТРОЯ " уничтожена etoonda.livejournal.com. Архів оригіналу за 27 квітня 2017. Процитовано 1 лютого 2016.
  8. Ещё о конфликте с ротой Троя chervonec-001.livejournal.com. Архів оригіналу за 1 лютого 2016. Процитовано 1 лютого 2016.
  9. Новиков Владимир Николаевич - Myrotvorets.center. Myrotvorets.center (ru-RU) . Архів оригіналу за 24 квітня 2017. Процитовано 23 квітня 2017.