Зайві люди (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зайві люди
Лишние люди
Жанр оповідання
Форма оповідання
Автор Антон Павлович Чехов
Мова російська
Написано 1886
Опубліковано 1886

«Зайві люди» (рос. Лишние люди) — оповідання А. П. Чехова, написане й опубліковане1886 року за враженнями від дачного життя на початку 80-х років XIX століття.

Сюжет[ред. | ред. код]

Якось ввечері до себе на дачу з речами приїхав член окружного суду Павло Матвійович Зайкін. Дорогою йому зустрічається інший дачник в рудих панталонах. Між ними починається розмова. Дачник в рудих панталонах скаржився на малі витрати:  «Витратиш необережно копійку, а потім і не спиш усю ніч».

Зайкін підтвердив, що йому теж дорого їздити, але з міста на дачу вивезені всі меблі, прислуга, «самовар поставити нема кому». У себе на дачі Зайкін виявив, що всі пішли у власних справах. Удома був лише його малий син. Він розповів, що обіду сьогодні не буде тому, що батька ніхто не чекав, а мати поїхала з Ольгою Кирилівною на репетицію вистави.

Син показує батькові свою колекцію комах, частина яких була наколота на шпильки — так його вчила Ольга Кирилівна. Побачивши таке, Зайкін каже:

«Саму Ольгу Кирилівну б приколоти так! Забери звідси! Соромно мучити тварин!»

Ввечері повернулися його дружина, Надія Степанівна, Ольга Кирилівна та двоє незнайомих чоловіків. Один був Коромислів — напарник дружини з дуету, інший — актор Смеркалов. Дружина пояснила, що вони ставлять «Мешканця з тромбоном» і «Вона його чекає».

Увесь вечір на дачі повторювали ролі, потім пригощали гостей. Зайкін пішов спати. Акторам запропонували лишитися на ніч. О другій годині ночі дружина збудила Зайкіна й попросила його піти в кабінет тому, що Ольга Кирилівна не може заснути одна, але в кабінеті на дивані лежав його син. Чоловік вийшов освіжитися, там зустрів знайомого дачника в рудих панталонах, до якого приїхали племінниці з тещею. Вони вирішують пошукати який-небудь шинок чи трактир.

Історія публікації[ред. | ред. код]

Вперше оповідання опубліковано в «Петербурзькій газеті» № 169  (23 червня) 1886 року з підписом А. Чехонте. Також воно увійшло до збірки «Невинные речи» та видання А. Ф. Маркса.

За життя Чехова оповідання перекладали болгарською, німецькою та сербохорватською мовами.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чехов А. П. Злодії// Чехов А. П. Полное собрание сочинений и писем: В 30 т. Сочинения: В 18 т. / АН СССР. Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1974—1982.
  • Михаил Чехов. Об А. П. Чехове. — «Журнал для всех», 1905, № 7, стр. 414; ср. также: Вокруг Чехова, стр. 134.

Посилання[ред. | ред. код]