Заклинання (Цілком таємно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Цілком таємно»
«Заклинання»
Invocation
Сезон № 8
Серія № 166 (8X5)
Перший показ 3 грудня 2000
Сценарій Девід Аманн
Режисер(и) Річард Комптон
Код виробника 8ABX06
Хронологія
Попередня Наступна
Зозуленята Вбивство

Заклинання (Invocation) — 5-й епізод восьмого сезону серіалу «Цілком таємно». Епізод не належить до «міфології серіалу» — це монстр тижня. Прем'єра в мережі «Фокс» відбулася 3 грудня 2000 року.

У США серія отримала рейтинг Нільсена, рівний 8.2, це означає, що в день виходу її подивилися 13.9 мільйона глядачів.

У 1990 році на дитячому майданчику пропадає семирічний Біллі Андервуд. Через десять років в школі, де вчиться другий син місіс Андервуд, Джош, з'являється Біллі. Він знаходиться в тому ж семирічному віці. Агенти Скаллі і Доггетт приступають до розслідування.

Зміст[ред. | ред. код]

Істина поза межами досяжного

У 1990 році Біллі Андервуд зникає на шкільному ярмарку в Декстері (Оклахома) — доки біля нього вештався якийсь дивний юнак. Коли вагітна мати виявляє зникнення сина і вигукуючи шукає його, юнак крадькома кидає ранець зниклого на землю і йде геть.

Через десять років матір Біллі Лізу Андервуд викликають до місцевої початкової школи. Вона дізнається, що Біллі таємничим чином знову з'явився у школі, але, схоже, не постарів за те десятиліття, коли його бракувало. Хлопчик просто гойдається на тій самій гойдалці. Але теперішній Біллі веде себе геть тихо.

Дейна Скаллі і Джон Доггетт прибувають до відділку поліції, щоб побачити Біллі. Дейна проводить обстеження, позаяк хлопчик не йде на контакт — він не розмовляє навіть із батьками. Скаллі констатує — це здоровий семирічний хлопчик, котрий народився 17 років тому. Подружжя Андервудів хоче забрати Білла додому — Доггетт різко їх зупиняє і рушає опитувати хлопчика, який, здається, німий. Намагаючись змусити Біллі говорити, Доггетт тримає в пакунку речових доказів його ранець. Біллі впізнає ранець і тягнеться за ним — але Доггетт забирає річ. Це обурює Лізу і змушує Скаллі поставити під сумнів досвід Доггетта у справах про викрадення дітей.

Батьки привозять Біллі додому — собака Спаркі люто кидається на двері, за якими тихо стоїть хлопчик. В лікарні Дейна повідомляє Доггетту — це той самий хлопчик, що й 10 років тому — без якихось вікових змін. Що з погляду медицини є неможливим. Скаллі припускає, що Біллі — викрадений інопланетянами. Але Доггетт вважає Рональда Пернелла, місцевого правопорушника, у можливій причетності до зникнення хлопчика. При цьому Доггетт порушує деякі іструкції.

Коли Біллі повертається додому, його брат і батько відчувають неспокій щодо його присутності; Ліза сліпа до цих проблем. Поки Ліза та її чоловік сперечаються про Біллі, він заходить у кімнату брата, тримаючи ніж. Доггетт приїдить до помешкання Пурнелла, і в розмові бачить його розгубленість, коли агент пропонує зустрітися з Біллі. Коли Доггетт сідає у свій автомобіль, він дістає фотографію покійного сина, Люка.

Наступного ранку Ліза знаходить кривавий ніж у ліжку молодшого сина, хоча хлопчик неушкоджений. Біллі стоїть у кімнаті і дивиться на Джоша. Криміналістична експертиза вказує, що кров належить Біллі, хоча у нього немає травм. Дейна пропонує помістити Біллі в клініку під нагляд компетентних лікарів. На ножі є символ — його Біллі намалював під час допиту Доггетта, який також присутнім на поліцейській-психіатру Шерон Перл десятьма роками раніше. Батько неохоче садовить Біллі в автівку, і доки батьки холодно з'ясовують стосунки, хлопчик зникає. А Біллі вже стоїть за Джошем.

Тим часом Кел Джефрі з'являється у трейлері Пурнелла і вибиває його з рівноваги. Пурнелл йде в ліс і викопує череп. Пізніше Джефрі шантажує Пурнелла мовчати через щось, що стосується Біллі.

Скаллі і Доггетт приводять поліціянтку (а нині екстрасенса) Шерон Перл, до зустрічі з Біллі. Доторкнувшись до Біллі, Перл каже — відчуває, що через нього діють потужні сили, і що вона також відчуває подібні почуття від Доггетта — він теж когось втратив. Поведінка Доггетта підтверджує її здогад; потім у неї відбувається епілептичний напад, таємничий символ (як на ножі) формується на її чолі. «Швидка» забирає Перл; Доггетт вважає що вона робила красиву містифікацію. Однак коли Скаллі включає запис її нападу — він просить виключити. На запису у зворотному напрямку звучить дитяча колискова «Коли ти прокинешся — до тебе прибіжать коники». Пізніше Скаллі та Доггетт помічають, що Пурнелл під'їжджає до будинку Андервудів. Пурнелл впадає в паніку, коли бачить Біллі у своїй машині — а ззовні це спостерігає Доггетт. Після короткого переслідування Пурнелла заарештовують — але Біллі в машині нема. В іншому місці Джоша Андервуда викрадають на заправці, коли він дивиться на причіп для коней з поні всередині. Символ з'являється на трейлері.

Під час гострої суперечки в приміщенні поліції агенти дізнаються — зник молодший син Андервудів Джош. Після допиту Доггеттом Пурнелл зізнається, що викрав Біллі в 1990 році під впливом когось іншого. Доггетт визнає, що Пурнелл також став жертвою, і отримує ім'я: Кел Джефрі.

Поліція та двоє агентів ФБР їдуть до будинку Джефрі і знаходять Джоша у купе під підлогою причепа для коней. Доггетт переслідує Джефрі в лісі і ловить його — за спиною агента з'являється Білл. І зникає — Доггетт виявляє череп Біллі, який Пернелл розкопав раніше.

Поки Андервуди стоять над неглибокою могилою свого давно померлого сина, Доггетт висловлює Скаллі сумніви, що висновок справи був прикладом справедливості і жаліється на неможливість пояснити це. Скаллі вважає, що тіло є достатнім поясненням і важливо те, що Джоша Андервуда врятували від тієї ж долі.

Ви досягли мети. І немає значення — хочете ви це бачити чи ні.

Зйомки[ред. | ред. код]

Епізод був написаний продюсером Девідом Аманом і став його п'ятим сценарієм. «Заклинання» було першим з двох епізодів «Цілком таємно», відзнятих Річардом Комптоном. Згодом він буде продовжувати режисуру епізоду восьмого сезону «Медуза».[1] Хоча цей епізод був п'ятим в ефірі за сезон, це — шоста знята серія, про що свідчить виробничий номер. Більшість сцен було знято в Пасадені. Багато додаткових кадрів з епізоду пройшли прослуховування у кастинговому агентстві «General Casting».[2]

В епізоді Доггетт розповідає, що його власний син був викрадений і вбитий. Таким чином, «Заклинання» ознаменувало б першу появу Люка Доггетта, сина Джона.[3] Історія Люка переросте в сюжетну лінію, протягом якої Доггетт намагається дізнатися правду про вбивство сина. Роберт Патрік зазначив: «Епізод розпочав дуже важливу лінію, тому що ви починаєте бачити вразливість персонажа Доггетта, і що його рухає. Саме там ми вперше усвідомлюємо, що із ним щось трапилося. З ним пов'язана трагедія».[4]

Пісня, яку Рональд Пурнелл співав Біллі, щоб його стишити і була продемонстрована як повідомлення на магнітофоні Скаллі, є традиційною афроамериканською колисковою з американського півдня «All the Pretty Little Horses».[5]

Показ і відгуки[ред. | ред. код]

«Заклинання» вперше вийшло на телеканалі «Fox» 3 грудня 2000 року. Епізод отримав рейтинг Нільсена 8,2, що означає — його бачили 8,2 % домогосподарств країни.[6] Епізод переглянули 8,27 млн. ​​домогосподарств та 13,9 млн глядачів.[7] Епізод був показаний у Великій Британії та Ірландії на каналі «Sky One» 8 березня 2001 року; його переглянуло 0,64 мільйона глядачів[8].

Оглядачка «Телебачення без жалю» Джессіка Морган оцінила епізод як «B -» і, незважаючи на помірні похвали, завершила свій огляд так: «Я сумую за Малдером».[9] Зак Гендлен з «The A.V. Club» відзначив епізод оцінкою «B-», написавши, що «це нормальний запис, який не дається повністю забути за допомогою деяких пам'ятних кадрів… та деяких пристойних стьобів Скаллі/Доггетта». Гендлен відчував змішане почуття щодо передісторії Доггетта, відзначаючи, що його введення «дійсно штовхає персонажа таким чином, аж підриває деякі з його найсильніших рис»[10].

Роберт Ширман та Ларс Пірсон у книзі «Хочемо вірити: критичний посібник з Цілком таємно, Мілленіуму та Самотніх стрільців» оцінили епізод у 2.5 зірки з п'яти. Оглядачі високо оцінили здатність Аммана «викликати реакції реального світу з фантастичних ситуацій». Однак поставили під сумнів спосіб екстраполяції передісторії Доггетта. Вони відзначили, що Доггетта зображували, аж до цієї серії, як «твердого і надійного персонажа. Однак ця серія надає йому можливість порушити протокол і поводитись як хулігану» через випадок, що нагадує історію його померлого сина, ситуація, яка, на думку авторів, надто схожа на Саманту Малдер.[11]

Пола Вітаріс з «Cinefantastique» надала епізоду змішаний огляд і присудила 2 зірки з чотирьох. Оглядачка зауважила: «„Заклинання“ — це шедевр, але тільки якщо ви порівняєте його з попередніми „Зозуленятами“». Вона детально розглянула це питання, назвавши серію «автономним епізодом, поєднанням „Одкровення“ та „Калушарів“»[12]

Знімалися[ред. | ред. код]

Актор Роль
Роберт Патрік Джон Доггетт Джон Доггетт
Джилліан Андерсон Дейна Скаллі Дейна Скаллі
Еріх Андерсон Дуг Андервуд Дуг Андервуд
Меґі Бейрд Шерон Перл Шерон Перл
Родні Істмен Рональд Пернелл Рональд Пернелл
Кім Грейст Ліза Андервуд Ліза Андервуд
Раян і Кайл Пепі Біллі Андервуд Біллі Андервуд

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гурвіц і Ноулі, ст. 236—240
  2. Фрага, ст. 186
  3. Richard Compton; David Amann (Writer). Invocation. The X-Files. Сезон 8. Епізод 5. Fox. 
  4. Гурвіц і Ноулі, ст. 189
  5. Invocation
  6. Television Ratings. Associated Press Archive. Associated Press. 5 грудня 2000. 
  7. The X-Files. Архів оригіналу за 9 жовтня 2021. Процитовано 21 серпня 2021. 
  8. Weekly top 10 programmes on TV sets (July 1998 — Sept 2018). Архів оригіналу за 17 лютого 2021. Процитовано 21 серпня 2021. 
  9. Television Without Pity
  10. The X-Files: «Invocation»/«Redrum». Архів оригіналу за 21 серпня 2021. Процитовано 21 серпня 2021. 
  11. Ширман і Пірсон, ст. 232—233
  12. Vitaris, Paula (квітень 2002). The X-Files Season Eight Episode Guide. Cinefantastique. 34 (2): 42–49. 

Джерела[ред. | ред. код]

  • Shearman, Robert; Pearson, Lars (2009). Wanting to Believe: A Critical Guide to The X-Files, Millennium & The Lone Gunmen. Mad Norwegian Press. ISBN 0-9759446-9-X
  • The X-Files and Literature: Unweaving the Story, Unraveling the Lie to Find…
  • Opening The X-Files: A Critical History of the Original Series
  • Invocation [Архівовано 21 серпня 2021 у Wayback Machine.]