Закон Барлоу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зако́н Барло́у — помилковий фізичний закон, запропонований Пітером Барлоу у 1824 році для опису здатності провідників проводити електричний струм.[1][2] Згідно з цим законом, у сучасній термінології електропровідність провідника змінюється обернено пропорційно до квадратного кореня з його довжини і прямо пропорційна до квадратного кореня з площі поперечного його перерізу:

де G — провідність, L — довжина провідника, A — площа поперечного перерізу провідника, і k — константа, що характеризує матеріал провідника. Барлоу сформулював свій закон у вираженні через діаметр d провідника круглого перерізу. Так як площа A є пропорційною до квадрата діаметра d запис закону набуде виду [2].

У 1827 році Георг Ом запропонував інший закон і показав, що електричний опір провідника залежить прямо пропорційно від довжини і обернено пропорційно від величини площі поперечного перерізу. Експерименти врешті-решт довели правоту закону Ома і хибність закону Барлоу.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Барлоу проводив свої експерименти з метою визначення здійснимості проекту міжміського телеграфу і вважав, що він нездійсненний.[1]
  • Публікація закону Барлоу зупинила дослідження в телеграфії на декілька років, аж поки у 1831 році Джозеф Генрі і Філіп Тен-Ейк не створили електричне коло з довжиною провідника 1060 футів підключенням джерела електричного струму до електромагнітної котушки[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Barlow, Peter (1825). On the Laws of Electro-Magnetic Action as depending on the Length and Dimensions of the conducting Wire and on the question Whether Electrical Phenomena are due to the transmission of a single or of a compound fluid?. Edinburgh Philosophical Journal. 12: 105–113.
  2. а б Aligny, Henry Ferdinand Quarré; Alfred Huet, F. Geyler, C. Lepainteur (1870). Report on Mining and the Mechanical Preparation of Ores. United States of America Government Printing Office. с. 9—10.
  3. Schiffer, Michael (2008). Power Struggles: Scientific Authority and the Creation of Practical Electricity Before Edison. MIT Press. с. 43–45. ISBN 0-262-19582-8.