Закусило Олександр Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Закусило Олександр Володимирович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 11 серпня 1984(1984-08-11)
Овруч
Смерть 8 серпня 2014(2014-08-08) (29 років)
Маринівка
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Механізовані війська
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Олекса́ндр Володи́мирович Закуси́ло (нар. 11 серпня 1984(19840811), Овруч — 8 серпня 2014, Маринівка Шахтарського району Донецької області) — солдат Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Життєвий шлях[ред. | ред. код]

Народився 1984 року а місті Овруч (Житомирська область). Закінчив 2001-го Овруцьку ЗОШ № 4. 2003 року призваний для проходження строкової служб. Відслуживши строкову службу, залишився командиром відділення. У 2005 році звільнений в запас з лав ЗСУ.

У часі війни з березня 2014-го — старший вогнеметник вогнеметного взводу, 30-а окрема механізована бригада.

Загинув під час російсько-української війни у боях біля кордону з Росією, на дорозі поблизу села Маринівка Шахтарського району Донецької області. У післяобідню пору військова колона, вантажівка «Урал» і БРДМ, вирушили з села Степанівка до Маринівки для облаштування блокпосту, і вже під Маринівкою потрапили під обстріл російських збройних формувань. Олександр залишився в «Уралі» на місці бою, в тому ж авто був Роман Козаренко. Тоді ж загинули Олександр Коростинський й Юрій Макарчук.

Перебував у списках зниклих безвісти. Через місяць тіло було вивезене волонтерами пошукової місії «Чорний тюльпан». Упізнаний за експертизою ДНК серед похованих під Дніпропетровськом невідомих героїв АТО. 4 грудня 2015 року перепохований в Овручі.

Залишилися батьки та молодший брат.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений

  • орденом «За мужність» III ступеня (8.4.2016, посмертно)
  • в овруцькій ЗОШ № 4 березнем 2016 року відкрито меморіальну дошку випускнику Олександру Закусилу[1]
  • його портрет розміщений на меморіалі «Стіна пам'яті полеглих за Україну» у Києві: секція 2, ряд 9, місце 15.
  • присвоєно звання «Почесний громадянин міста Овруч» (рішення сімнадцятої сесії Овруцької міської ради сьомого скликання від 25 серпня 2016 року № 487; посмертно)
  • вшановується 8 серпня на щоденному ранковому церемоніалі вшанування захисників України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність нашої держави[2]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]