Ілюзія безпеки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Залиш світ позаду)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілюзія безпеки
англ. Leave the World Behind
Жанр екранізація роману[d], psychological thriller filmd і постапокаліпсис
Режисер Сем Есмейл
Продюсер Ліза Робертс Ґіллан і Джулія Робертс
Сценарист Сем Есмейл
На основі Ілюзія безпеки
У головних
ролях
Джулія Робертс, Магершала Алі, Ітан Гоук, Майгала Геррольдd і Кевін Бейкон
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 138 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 2023
IMDb ID 12747748
netflix.com/it/title/81314956

«Ілюзія безпеки»[1][2] (англ. Leave The World Behind) — художній фільм режисера Сема Есмейла, екранізація роману Румаана Алама. Головні ролі зіграли Джулія Робертс, Магершала Алі та Ітан Гоук.

Літературною основою сценарію став роман Румаана Алама[en] «Ілюзія безпеки», опублікований у 2020 році. Головні герої — подружжя, яке вирішує провести відпустку в орендованому будинку у віддаленій частині Лонг-Айленду. Проте господарі будинку раптово повертаються та повідомляють, що у Нью-Йорку сталася катастрофа.

Сюжет[ред. | ред. код]

Аманда Сендфорд, мізантроп, прокинувшись одного дня, вирішує відвезти свою сім'ю на незаплановану відпустку в орендований будинок на Лонг-Айленді. Її чоловік Клей — професор, а двоє дітей, Роуз і Арчі, одержимі технікою. Роблячи покупки в продуктовому магазині, Аманда бачить бородатого чоловіка, який купує велику кількість води та консервів. Пізніше, перебуваючи вдома, вони виявляють, що не мають доступу до інтернету. Роуз не може подивитися останню серію «Друзів». Клей і Аманда спостерігають, як на територію будинку заходять олені. Коли вони відпочивають на сусідньому пляжі, до берега причалює нафтовий танкер. Стривожені, вони повертаються додому і виявляють, що ні телевізор, ні Wi-Fi не працюють.

Пізніше тієї ж ночі, коли діти заснули, до будинку з'являються Джордж Скотт (Д. С.) та його донька Рут. Вони пояснюють, що будинок належить їм і що через відключення електроенергії в місті вони повернулись на Лонг-Айленд. Мати Рут перебуває в Марокко у відрядженні і наступного дня має вилетіти назад. Аманда одразу ставиться до них з недовірою, але Клей дозволяє їм переночувати після того, як Д. С. повертає їм $1,000 готівкою.

Вранці Аманда виявляє на своєму телефоні чотири сповіщення: два про відключення електроенергії, одне попередження про відповідальність хакерів за те, що відбувається, і ще одне, незрозумілий текст із цифр та символів. Роуз спостерігає, як набагато більша група оленів, ніж раніше, приходить до їхніх володінь. Клей вирішує поїхати до міста, щоб отримати відповіді на деякі питання, але не може знайти дорогу, оскільки його GPS не працює. Він проїжджає повз засмучену жінку, яка іспанською просить про допомогу, але не звертає уваги. Він також бачить безпілотник, який скидає листівки арабською мовою.

Д. С. йде до будинку свого сусіда, який лежить у руїнах. На сусідньому пляжі він знаходить місце катастрофи з розкиданими тілами та відірваними частинами тіл, а також бачить, як у те саме місце на пляжі падає ще один літак, який наскрізь просякнутий океанською водою. Роуз розповідає Арчі про своє занепокоєння щодо оленя, стверджуючи, що олень намагався їй щось сказати, але йому байдуже, бо він закоханий у Рут. Роуз і Арчі вирушають дослідити феномен оленя і натрапляють на сарай. Коли вони повертаються додому, Арчі кусає кліщ.

Д. С. повертається до будинку і бреше Рут і Аманді про те, чому він мокрий, стверджуючи, що впав у басейн. Пізніше Д. С. повідомляє Аманді, що не зміг скористатися супутниковим телефоном, припускаючи, що супутники могли бути пошкоджені, і розповідає їй про авіакатастрофу. Раптовий пронизливий шум приголомшує їх усіх.

Д. С. повідомляє Аманді, що бородатий чоловік, якого вона раніше бачила, коли купувала воду та консерви, був самопроголошеним виживальником і підрядником на ім'я Денні. Повертається Клей і показує одну з листівок, скинутих дроном. Арчі перекладає частину напису як «Смерть Америці». Санфорди вирішують поїхати до сестри Аманди в Нью-Джерсі, але траса забита самокерованими автомобілями, які врізаються один в одного; вони повертаються до будинку Д. С..

Пізніше того ж вечора Д. С. зізнається Аманді, що, можливо, йдеться про урядову змову. Тим часом Рут просить Клея покурити з нею вейп і ставить йому провокаційні запитання. Вони стають свідками появи зграї фламінго в басейні. Пізніше Рут заявляє батькові, що Клей хоче зайнятися з нею сексом, і запитує його, чому він знову впустив їх. Вони також говорять про матір Рут, яку тепер вважають мертвою. Наступного ранку Роуз не можуть знайти, а в Арчі починають випадати зуби.

Д. С. відвозить Клея й Арчі до Денні, виживальника, по ліки. Денні припускає, що зуби, які випадають у Арчі, і болісний шум, який всі відчули, є наслідком дії зброї спрямованої енергії. Під час пошуків Роуз Аманда рятує Рут від нападу стада оленів. Після тривалого протистояння Денні вирішує допомогти Арчі в обмін на гроші й направляє їх до підземного бункера, підготовленого до судного дня. Д. С. зізнається Клею, що знає, що відбувається — він каже, що готується державний переворот, і саме тому люди при владі дозволяють громадянській війні вкоренитися, виводячи з ладу технології та підживлюючи хаос. Аманда і Рут бачать, як бомбардують Нью-Йорк, а Роуз заходить у сусідній будинок і знаходить бункер, де перехоплювач системи екстреного оповіщення виявляє, що США перебувають у стані війни з нелегальними збройними формуваннями, і припускає, що в ній задіяна радіологічна зброя. Вона знаходить DVD з останнім сезоном «Друзів» і починає дивитися фінал серіалу.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Проєкт анонсований компанією Netflix у 2020 році, ще до публікації роману Алама. На право екранізувати книгу претендували також Apple та Metro-Goldwyn-Mayer. Сем Есмейл написав сценарій і зайняв крісло режисера; він також став продюсером картини разом із Чедом Гемілтоном. Головні ролі дісталися Джулії Робертс і Дензелу Вашингтону[3], проте пізніше місце Вашингтона зайняв Магершала Алі[4]. У січні 2022 року до акторського складу приєдналися Ітан Гоук, Майгала Герролд, Раян Кіра Армстронг та Чарлі Еванс[5][6].

Фільм знімали у квітні 2022 року на Лонг-Айленді, додаткові сцени — в травні в Катоні, штат Нью-Йорк.

Оцінки та відгуки[ред. | ред. код]

На сайті агрегатора рецензій Rotten Tomatoes 75 % з 127 відгуків критиків є позитивними, із середньою оцінкою 6,9/10. Консенсус на сайті такий: «Винятково добре зіграний апокаліптичний трилер „Залиш світ позаду“ неухильно затягує глядача, незважаючи на неквапливий темп і дещо спрощений меседж»[7]. Metacritic, який використовує середньозважену оцінку, поставив фільму 67 балів зі 100, спираючись на 34 критиків, що свідчить про «загалом схвальні» відгуки[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рецензія на фільм «Ілюзія безпеки» / Leave the World Behind. ITC.ua. 10 грудня 2023. Процитовано 11 грудня 2023. 
  2. Watch Leave the World Behind. Netflix (англ.). Процитовано 11 грудня 2023. 
  3. Jr, Mike Fleming (20 липня 2020). Netflix Wins Julia Roberts-Denzel Washington-Sam Esmail Package ‘Leave The World Behind’ Based On Rumaan Alam’s Upcoming Novel. Deadline (амер.). Процитовано 11 грудня 2023. 
  4. Kroll, Justin (14 вересня 2021). Mahershala Ali To Co-Star With Julia Roberts In Sam Esmail and Netflix’s ‘Leave The World Behind’. Deadline (амер.). Процитовано 11 грудня 2023. 
  5. Kroll, Justin (18 січня 2022). Ethan Hawke, ‘Industry’s Myha’la Herrold & Others Join Julia Roberts In Netflix’s ‘Leave The World Behind’. Deadline (амер.). Процитовано 11 грудня 2023. 
  6. Gonzalez, Umberto (18 квітня 2022). Kevin Bacon Joins Julia Roberts' ‘Leave the World Behind’ at Netflix (Exclusive). TheWrap (амер.). Процитовано 11 грудня 2023. 
  7. Leave the World Behind. www.rottentomatoes.com (англ.). Процитовано 16.12.2023. 
  8. Leave the World Behind (англ.). Процитовано 16.12.2023. 

Посилання[ред. | ред. код]