Залєток Софія Петрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Залєток Софія Петрівна
Народилася 1 вересня 1950(1950-09-01) (73 роки)
Обухів, Обухівський район, Київська область, УРСР, СРСР
Місце проживання Київ, Україна
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність біолог
Alma mater Біологічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Галузь Медична біотехнологія
Заклад Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р. Є. Кавецького НАН України
Посада Завідувачка відділу біохімії пухлин та онкофармакології Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Р. Є. Кавецького НАН України
Вчене звання старший науковий співробітник
Науковий ступінь доктор біологічних наук
Нагороди

Софія Петрівна Залєток (1 вересня 1950, Обухів, Обухівський район, Київська область) — українська біохімік, доктор біологічних наук.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1973 році закінчила біологічний факультет Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка, кафедра біофізики. Відразу після закінчення університету почала працювати в Інституті проблем онкології АН УРСР (нині Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р. Є. Кавецького НАН України). У 1976 році там же закінчила аспірантуру. З 1976 до 1983 року була молодшим науковим співробітником, з 1983 до 2001 — старшим науковим співробітником, з 2001 до 2008 — виконувачка обов'язків відділу біохімії пухлин та онкофармакології. У 2008 році обійняла посаду завідувачки відділу біохімії пухлин та онкофармакології Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р. Є. Кавецького НАН України. З лютого 2016 року донині виконувачка обов'язків відділу біохімії пухлин та онкофармакології цього наукового закладу.

У 2007 році здобула науковий ступінь доктора біологічних наук, захистивши дисертацію на тему «Поліаміни-маркери злоякісного росту і мішень для протипухлинної терапії»[1].

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Галузі наукових інтересів: роль та молекулярні механізми дії поліамінів при пухлинному рості; протипухлинні властивості інгібіторів метаболізму поліамінів, розробка способів застосування синтетичних і природних інгібіторів / модуляторів обміну поліамінів та аргініну для лікування онкологічних захворювань; прогностична цінність нових молекулярно-біологічних маркерів (NF-kB, ODC та інших) у хворих на злоякісні новоутворення; особливості метаболізму поліамінів в клітинах крові та кістковому мозку хворих на гостру та хронічну лімфолейкемію та їхню роль в патогенезі захворювання; значимість показників обміну поліамінів для діагностики та прогнозу перебігу різних форм і цитологічних варіантів лімфоїдних новоутворень; протипухлинна та антиоксидантна активність рослинних поліфенолів.

Нагороди[ред. | ред. код]

Основні праці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Залєток С. П. Поліаміни-маркери злоякісного росту і мішень для протипухлинної терапії. — Київ : Національна академія наук України, Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р. Є. Кавецького НАН України, 2007. — 37 с.
  2. Лауреати премії імені О. В. Палладіна Національної академії наук України. Сайт Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України. Архів оригіналу за 4 червня 2020. Процитовано 30.06.2019. 

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]