Залізобетонні вироби

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Попередньо відлиті стіни, які застосовуються в будівництві будинку

Залізобетонні вироби — категорія попередньо відлитих виробів з бетону, які використовуються на будівництві в готовому вигляді. Це, як правило, виготовлені фабричним або кустарним чином, часто типові елементи конструкцій, які застосовуються під час спорудження в незміненому вигляді. Для надання міцності подібні вироби часто армуються сталлю.

Залізобетонні вироби виготовляються литтям бетону в формах з наступним затвердінням бетону. Згодом виготовлені таким чином вироби транспортуються до будівельного майданчика і монтуються. Перевагою такої технології на відміну від технології виготовлення залізобетонної конструкції цілком на будмайданчику є спрощення контролю якості, більша оперативність в виробництві, готове фабричне устаткування, використання якого є малорентабельним на місці будівництва.

Серед готових залізобетонних виробів вирізняється різноманітна номенклатура як широковживаних (бетонні блоки, плити перекриття, кільця стінові, тощо), так і індивідуально відлитих для замовника заводом-виробником конструкцій. Для окремих залізобетонних виробів створені окремі норми, що регламентують їхні характеристики. Такі вироби часто продаються та відповідно маркуються як звичайний товар. Частина виробів, виробництво яких є індивідуальним та рідкісним, регламентуються загальними нормами ДСТУ та розрахунками.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Залізобетонні конструкції з напружуваними стиками і регулюванням зусиль: [монографія] / Б. Г. Гнідець ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т «Львів. політехніка». — Л.: Вид-во Нац. ун-ту «Львів. політехніка», 2008. — 548 с. : іл. — Бібліогр.: с. 445—470 (332 назви). — ISBN 978-966-553-823-3
  • Розрахунок міцності залізобетонних згинаних елементів за закордонними нормами / Л. А. Мурашко, Р. І. Кінаш, В. В. Левчич; Київ. нац. техн. ун-т буд-ва і архіт. — Л.: Вид-во Держ. ун-ту «Львів. політехніка», 1999. — 236 c. — Бібліогр.: 50 назв.
  • Температурні навантаження на залізобетонні захисні конструкції: монографія / І. І. Кархут ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т «Львів. політехніка». — Львів: Вид-во Львів. політехніки, 2015. — 248 с. : іл., табл. — Бібліогр.: с. 230—246 (318 назв). — ISBN 978-617-607-832-6

Посилання[ред. | ред. код]

  • Вироби бетонні і залізобетонні. Загальні технічні умови ДСТУ Б В.2.6-2:2009. Київ: Мінрегіонбуд України. 2010. Архів оригіналу за 10 вересня 2016. Процитовано 17 червня 2016.