Зал Вікторії (Женева)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до: навігація, пошук
Зал Вікторії
Victoria Hall. 2007
Victoria Hall. 2007

46°12′05″ пн. ш. 6°08′27″ сх. д. / 46.201410000000002753° пн. ш. 6.1410500° сх. д. / 46.201410000000002753; 6.1410500Координати: 46°12′05″ пн. ш. 6°08′27″ сх. д. / 46.201410000000002753° пн. ш. 6.1410500° сх. д. / 46.201410000000002753; 6.1410500
Країна Швейцарія Швейцарія
Місто
Адреса
вул. Генерала Дюфура, 14
(Rue du Général-Dufour, 14. 1204 Genève)
Архітектор Джон Камолетті
Місткість 1644 місць
Тип концертна зала
Статус спадщини class A Swiss cultural property of national significance[d]
Відкрито 1894
Перебудовано реконструкція 2006
Зруйновано пожежа 16.09.1984
ville-ge.ch/vh

Зал Вікторії у Вікісховищі?

Зал Вікторії (англ. The Victoria Hall) — концертний зал розміщений у центрі Женеви, Швейцарія. В даний час Зал Вікторії використовується в основному для класичної музики.

Історія[ред.ред. код]

Будівля була побудована в 1891—1894 рр. за проектом архітектора Джона Камолетті. Побудову залу замовив і фінансував пристрасний любитель музики — консул Англії, Денієл Фіцджеральд Пакенем Бартон (1850—1907), який присвятив його своїй королеві Вікторії. Перший камінь був закладений 18 жовтня 1891 року, а відкриття відбулося 28 листопада 1894 концертом духового оркестру «Водна гармонія» (Harmonie Nautique). Консул, який проживав у Женеві з часів своєї юності і мав чималі засоби, у 1904 році подарував будівлю містові.[1]

Архітектура[ред.ред. код]

Фасад будівлі побудований у стилі модерн і складається з трьох частин. Бічні частини мають вигляд веж, на стінах яких написані 16 прізвищ видатних композиторів. Вхідні двері розміщені в центральній частині. Облямува́ння дверей увінчане сімейним гербом Бартонів і Пілів. Над гербом розміщена скульптура алегорії Гармонії, роботи Джозефа Масаротті. Обабіч скульптури розміщені дві монументальні колони іонійського ордеру, що поділяють на три частини фальшиву лоджію темно-червоного кольору з рослинними гірляндами. Колони підтримують архітрав, на якому золотими буквами написано «VICTORIA HALL».

Зал глядачів[ред.ред. код]

16 вересня 1984 року внаслідок пожежі був частково зруйнований інтер'єр, однак ремонтні роботи тривали три роки. Вдруге зал зазнав реконструкції у 2006 році для поліпшення комфорту глядачів та музикантів.

Оформлення вестибюля будівлі дуже просте і контрастує з декоративною пишністю концертного залу у стилі рококо з великою кількістю позолоти на темно-червоному фоні. Зал може вмістити від 1499 (звичайно) до 1644 (максимально) слухачів. У ньому є партер оточений ложами та амфітеатром і дві галереї (балкони). За сценою є подіум у формі сходів, на яких можна розмістити місця для 110 глядачів. Однак, на відповідальних концертах, для забезпечення якісного звучання, ці місця не продаються. За сценою розміщений орган.

Орган[ред.ред. код]

Примітки[ред.ред. код]

Посилання[ред.ред. код]