Західняк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Західня́к або западе́нець (жін. західня́чка, западе́нка, множ. західняки́, западе́нці) — узагальнена народна назва мешканців[1][2] заходу України. У деяких випадках (насамперед, стосується другого слова), його вживання вважається образою. Відповідно, для позначення мешканців сходу України інколи вживають узагальнену назву східняк (жін. східня́чка, множ. східняки́)[3].

Історія[ред. | ред. код]

У 2000-х роках на Півдні та Сході Україні проросійські партії поширювали міф, що схід України є матеріальним донором західних регіонів країни, — і якби не важка промисловість сходу, то «західняки не мали б чого й їсти»[4]. У цих регіонах поширювали висловлювання, що в зв'язку з тим, що Захід України живе на дотації Сходу, то східні області мають отримувати більшість фінансування від держави.

З приходом до влади Партії Регіонів у середині 2000-х років, прояви українофобії почали збільшуватися. Особливо це стало помітно у 2010 році, після того як Віктор Янукович став президентом України та його Партія Регіонів здобула більшість у Верховній Раді. Прикладом того, як почали дискримінувати «західняків» з боку держави, може бути те, як починаючи з 2010 року східні області почали отримувати більше, а західні області навпаки менше[5], матеріальної допомоги, державних замовлень в університети тощо.

Приклади вжитку[ред. | ред. код]

В зв'яку з тим, що після приходу до влади Віктора Януковича у 2010 році почастішали випадки українофобії щодо українців з заходу України за мовною (через українську мову), етнічною (українець за національністю) та територіальною (що проживають на заході Україні) ознаками, часто навіть коли дискримінація когось з заходу України не була базованою на мовному, територіальному чи етнічному ґрунті, така дискримінація є першим що спадає на думку. Так у інтерв'ю виданню Галичина Спортивна у липні 2012 року з Андрієм Стадником, перше що спало на думку журналістові як причина того що срібного призера XXIX Олімпіади у вазі до 66 кг львів'янина Андрія Стадника не відправили від України на літню Олімпіаду 2012 у Лондоні було те, що він родом із західної України.

- Ви з Василем Федоришиним – вихідці із Західної України. Чи немає якоїсь політичної причини у визначенні складу збірної?

- Андрій Кв'ятковський теж «західняк», з Калуша. Думаю, в цьому випадку йдеться лише про банальний непрофесіоналізм у ставленні тренерів до вільної боротьби.[6]

Екс-мер Одеси Олексій Костусєв, після нічиї між Одеським Чорноморцем та Львівськими Карпатами 2:2, заявив, що «ми зіграли 2:2, щоб "западенців" не ображати» … Як би, нам сказано, треба з ними дружити.

- Нам сказали не ображати западенців - заявив екс-мер Одеси Олексій Костусєв, стверджуючи що його змушують дружити з «западенцями».[7]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://life.pravda.com.ua/columns/2013/03/15/123901/ [Архівовано 18 березня 2013 у Wayback Machine.] УП: Життя. Чому українці соромляться бути українцями
  2. http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/40153/Chomu_ukrajinomovni_ukrajinci_perehodat_na_rosijsku_Sproba texty.org.ua: Чому україномовні українці переходять на російську?
  3. Східняк // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  4. http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?hto_goduye_ukrayinu_mif_i_realnist&objectId=1113987 Zaxid.net: Хто годує Україну: міф і реальність
  5. http://www.pravda.com.ua/articles/2011/03/3/5980623/ [Архівовано 4 липня 2012 у Wayback Machine.] Українська Правда: Державне замовлення в вишах України: дискримінація? Корупція? Недбалість?
  6. http://galsports.com/News.aspx?id=13756 [Архівовано 2012-07-18 у Wayback Machine.] Галичина Спортивна: Андрій Стадник: «Наставник нашої команди Савлохов каже: «Я – ваш царь и бог…»
  7. http://poglyad.te.ua/ukraine/nam-skazaly-ne-obrazhaty-zapadentsiv-mer-odesy/ Погляд: Нам сказали не ображати “западенців” – мер Одеси