Заперечення корелятива

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Заперечення корелятива - це неформальна помилка, яка полягає у спробі ввести альтернативи там, де їх немає. Це протилежність помилковій дилемі, яка заперечує інші альтернативи.[1][2] Його логічна форма

Або Х, або не Х, тому Y.

Наприклад:

Суддя: Так ти вбив свого господаря чи ні?
Кірк: Я бився з ним.

У контексті запитання з множинним вибором найкраща відповідь має бути обрана з наявних альтернатив. Однак, щоб визначити, чи наявна ця помилка, потрібен уважний огляд контексту. Суть заперечення корелятиву полягає у введенні альтернативи в контекст, який її логічно не допускає, але це саме по собі можна сприймати як ознаку ірраціонального контексту. Навіть якщо не існує неявних альтернатив (наприклад, право на мовчання[en]), припущення, можливо, потрібно поставити під сумнів і уточнити, або наслідки можуть вимагати відмови від відповідальності.

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Denying the correlative - Academic Kids. academickids.com. Архів оригіналу за 25 грудня 2021. Процитовано 25 грудня 2021.
  2. Bennett, Bo. Logically Fallacious - Denying the correlative. www.logicallyfallacious.com (англ.). Процитовано 25 грудня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]