Цілик (гірництво)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Запобіжний цілик)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ціли́к (рос. целик, англ. pillar, block, bearing block; нім. Pfeiler m) — порівняно невеликий масив корисної копалини, який залишають непорушним при підземній розробці її родовища.

Схема способу охорони пластових підготовчих виробок ціликами вугілля: 1 — допоміжний бремсберґ; 2 — транспортний бремсберґ; 3 — вентиляційний хідник; 4 — епюра гірничого тиску; 5 — охоронні цілики.
Схема способу охорони польових підготовчих виробок суцільним ціликом вугілля: 1 — допоміжний бремсберґ; 2 — транспортний бремсберґ; 3 — вентиляційний хідник; 4 — охоронний цілик.

Загалий опис[ред. | ред. код]

Розрізняють цілики запобіжні, бар'єрні, протипожежні, опорні, захисні, міжкамерні, міжповерхові, надштрекові, охоронні. Дедалі ширше застосовують штучні цілики — конструкції з бетону та ін. матеріалів.

При відкритих гірничих роботах цілик — частина покладу корисної копалини і (чи) масиву пустих порід у контурах кар'єру постійно або тимчасово не розроблювана у процесі експлуатації.

Цілик можна зустріти у гірничих виробках давніх часів. Зокрема в Україні вони виявлені в штольневих виробках кам'яної доби пройдених в крейдяній горі поблизу с. Широке, що у Амвросіївському р-ні Донеччини.

Цілик бар'єрний[ред. | ред. код]

  • Ділянка вугільних пластів (шарів порід) у небезпечних зонах, яка межує з затопленими виробками в тих же пластах (шарах породах).
  • Цілик в зоні, небезпечній за проривами води з незатампонованих свердловин.
  • Міжшахтний цілик, який залишають для запобігання проникненню води й газу з даної шахти в суміжну.

Цілик запобіжний (охоронний)[ред. | ред. код]

Цілик, який залишають для охорони споруд та природних об'єктів, а також при роботах в зонах, небезпечних за проривами води з затоплених гірничих виробок. Цілики залишають тільки в тому випадку, коли технічно чи економічно для охорони об'єкта не можуть бути використані інші гірничі чи конструктивні заходи та засоби охорони.

Межа (границя) охоронного цілика — лінія перетину підошви пласта (покладу) з площинами, які проведено через границі охоронної берми під кутами зрушення.

Цілик приствольний (пристовбурний) запобіжний[ред. | ред. код]

Цілик для охорони шахтних стволів від руйнування під впливом підземних гірничих робіт. Якщо ствол вертикальний, то цілик служить для охорони не тільки ствола, але й копра, надшахтної будівлі і споруди (комплексу) підіймальної машини.

Цілик-упор[ред. | ред. код]

Цілик запобіжний, що залишається для охорони об'єкта від шкідливого впливу зрушень по напластуванню. Має особливе значення при підробленні об'єктів пластами крутого та похилого падіння.

Цілик протипожежний[ред. | ред. код]

Цілик, який залишають між окремими частинами шахтного поля (здебільшого при розробці потужних пластів, а також пластів із вугіллям, схильним до самозаймання) з метою ізоляції виробленого простору в разі виникнення пожежі в ньому й перешкоджання поширенню пожежі на інші частини шахтного поля.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]