Запорізький державний медико-фармацевтичний університет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Запорізький державний медико-фармацевтичний університет
ЗДМФУ
Клініка університету
?координати: 1418311 ·R (Запоріжжя)
Тип державний
Країна Україна Україна
Засновано 1903 (121 рік)
Ректор професор Юрій Колесник
Бюджет 342887,6
Студентів 8879
Аспірантів 60
Докторів 124
Професорів 87
Кольори білий і синій
Приналежність МОЗ, МОН України
Випускники Категорія:Випускники Запорізького медичного університету
Штаб-квартира Запоріжжя
Адреса 69035, м. Запоріжжя, проспект Маяковського, 26
Сайт Запорізький державний медико-фармацевтичний університет
Мапа
CMNS: Запорізький державний медико-фармацевтичний університет у Вікісховищі

Запорізький державний медико-фармацевтичний університет (до 3 квітня 2023 року — Запорізький державний медичний університет) — заклад вищої освіти в Україні, один з найстаріших вищих медичних навчальних закладів України, сучасний навчальний центр IV ступіню акредитації.

Запорізький державний медико-фармацевтичний університет розташований на півдні України в історичному центрі Запорозького козацтва. Університет являє собою студентське містечко з навчальними корпусами, клініками, гуртожитками, бібліотеками, спортивним центром і студентським кав'ярнями. Випускники університету плідно працюють в усіх регіонах України та у 101 країні світу.

Історія[ред. | ред. код]

У 1903 році при медичному факультеті Новоросійського університету відкрито фармацевтичне відділення. Згодом на його основі створено вищий фармацевтичний навчальний заклад.

У 1934 році до нього приєднаний Київський фармацевтичний інститут.

1959 року Одеський державний фармацевтичний інститут переведено в Запоріжжя, на базі якого створено Запорізький державний фармацевтичний інститут, згодом, у 1968 році інститут реорганізовано у медичний інститут[1].

Офіційно статус університету присвоєно у 1994 році. Запорізький медичний університет — це новий тип прогресивного багатопрофільного вищого навчального закладу з підготовки магістрів медицини і фармації.

З 3 квітня 2023 року діє новий заклад вищої медичної освіти — Запорізький державний медико-фармацевтичний університет (ЗДМФУ), який є правонаступником усіх майнових та немайнових прав Запорізького державного медичного університету та ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти». Новий заклад вищої медичної освіти утворено відповідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 952-р «Про утворення Запорізького державного медико-фармацевтичного університету» та Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 15 грудня 2022 року № 2275[2][3].

Структура навчання[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
Логотип Запорізького державного медичного університету
Запорізький державний медичний університет
Корус ЗДМУ взимку

Структура навчання в університеті включає в себе довузівський, вузівський і післядипломний етапи навчання.

Довузівський етап — медичний коледж, підготовчі курси для абітурієнтів, а також один з найстаріших факультетів країн СНД — підготовчий факультет для іноземних громадян. Він є центром підготовки іноземних учнів для їх подальшого навчання у вузах України в рамках міжнародної співпраці.

Навчання студентів і їх спеціалізація на вузівському етапі підготовки ведуться на трьох медичних, двох фармацевтичних (очної і заочної форми навчання) і міжнародному факультетах по наступних спеціальностях: лікувальна справа, педіатрія, стоматологія, фармація, технології парфюмерно-косметичних засобів, технології медичної діагностики та лікування (бакалавр, магістр).

Післядипломний етап включає навчання в інтернатурі, клінічній ординатурі, аспірантурі за 28 спеціальностями, а також курси підвищення кваліфікації для провізорів і фармацевтів. У структуру університету також входить науково-дослідні інститути клінічної патології людини та медико-екологічних проблем.

На факультетах університету сьогодні навчається близько 12000 студентів, магістрів, інтернів і аспірантів, серед яких понад 2000 іноземних громадян з 43 країн світу. 40-річний досвід якісного навчання іноземних студентів з країн Близького Сходу, Азії, Африки і Латинської Америки, Європи дозволив університету завоювати великий міжнародний авторитет і визнання. Багато випускників-іноземців ЗДМУ успішно працюють і займають високі пости в системі охорони здоров'я своїх країн.

Навчальний процес[ред. | ред. код]

Навчальний процес організований за наскрізною системою.

Навчання ведеться українською мовою, а також англійською та російською для іноземних студентів. Програма навчання в університеті є не лише професійно орієнтованою, але й пропонує широкий інтелектуальний і культурний розвиток студентів і служить базою для їх подальшої спеціалізації.

Підготовку фахівців здійснюють 61 кафедра, де працює близько 750 кваліфікованих викладачів. Серед них 87 професорів і 124 доктори наук, 221 доцентів і 457 кандидатів наук, 4 академіки і 6 член-кореспондентів міжнародних і вітчизняних академій, 5 заслужених діячів науки і вищої школи. Кафедри і лабораторії обладнані найсучаснішою діагностикою і лікувальною апаратурою, що дозволяє провести навчання і наукові дослідження на високому рівні. 48 комп'ютерних класів університету пропонують студентам навчальні системи, побудовані на основі мультимедійних технологій, і тестові контролюючі курси з основних навчальних дисциплін. В університеті створена локальна інформаційна мережа.

У 19742002 роках очолював університету ректор Анатолій Візір.

Факультети[ред. | ред. код]

  • І медичний (лікувальна справа)
  • ІІ медичний (педіатрія, технології медичної діагностики та лікування)
  • ІІІ медичний (стоматологія; фізична терапія, ерготерапія)
  • І фармацевтичний (фармація, ТПКЗ) — денна форма
  • ІІ фармацевтичний (фармація, ТПКЗ) — заочна форма
  • І міжнародний (довузівська підготовка громадян)
  • ІІ міжнародний (лікувальна справа, педіатрія, стоматологія, фармація)
  • факультет післядипломної освіти.

Бібліотека[ред. | ред. код]

Бібліотека почала функціонувати у 1903 році[4]. Нині в структурі бібліотеки виокремлені 6 відділів. До послуг користувачів 4 абонементи, 3 комп'ютерних зали та 5 читальних залів, в яких можуть займатись до 650 осіб. Фонд книгозбірні нараховує 565 тис. примірників традиційних видань.[5]

Випускники[ред. | ред. код]

  • Базика Дмитро Анатолійович (нар. 1952) — український імунолог-алерголог, доктор медичних наук, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України, академік НАМНУ.

Викладачі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Одеський національний медичний університет. Архів оригіналу за 9 листопада 2013. Процитовано 9 листопада 2013. 
  2. У Запоріжжі розпочав роботу новий університет. zprz.city. 5 квітня 2023. 
  3. Звіт ректора про роботу університетуза 2022 ріка. ЗДМФУ. 2 лютого 2023. 
  4. Згурська, О. С. (2010). Бібліотеки медичних вузів України. Історія. Становлення. Сьогодення (українська). Київ: Національна наукова медична бібліотека України. с. 29–38. 
  5. Наукова бібліотека Запорізького державного медико-фармацевтичного університету (українська). Запорізький державний медико-фармацевтичний університет. Архів оригіналу за 26 лютого 2020. Процитовано 11.03.2018. 

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Запорізький державний медичний університет (ЗДМУ): випереджаючи час. – Запоріжжя : ЗДМУ, 2018. – 512 с. – ISBN 966-417-176-Х.

Посилання[ред. | ред. код]