Зарізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. М. Т. Симонова (Номиса)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тип ЗОШ
Заснована 1990
Директор М.М.М
Учителі 17
Учні 75
Адреса 37740, вул. Номиса, 158, с. Заріг, Оржицький район

Зарізька ЗОШ І—ІІІ ступенів ім. М. Т. Симонова (Номиса) — загальноосвітня школа, розташована у с. Заріг (Оржицький район Полтавської області). Носить ім’я Матвія Терентійовича Симонова (Номиса) (1823—1900) — відомого українського етнографа, письменника, педагога та доброчинця.

Загальні дані[ред. | ред. код]

Сьогодні в школі навчається близько 90 учнів. Одним із провідних напрямів діяльності педколективу є створення умов для розвитку мистецьких нахилів і здібностей школярів. Упізнавані в районі такі шкільні колективи, як дитячий танцювальний ансамбль “Четвертий крок” (керівник Л.К. Проценко), вокальний ансамбль «Нотка». Учні закладу є учасниками зразкового дитячого духового оркестру сільського СБК – неодноразового переможця  обласних конкурсів та марш-парадів (керівник І.П. Слинько).

У школі успішно працює пошуковий загін «Любисток» (керівник О.І. Іщенко). Звіти про роботу загону неодноразово визнавалися кращими в районних і обласних краєзнавчих та природоохоронних акціях та конкурсах.

У  закладі виходить загальношкільна газета «ЗОШ-прес», на сторінках якої щомісяця знаходять місце шкільні новини і цікаві та пізнавальні матеріали.

Старшокласники закладу беруть активну участь у “Школі волонтерів” при Оржицькому РЦСССДМ. 

З історії шкільництва і школи в Зарозі[ред. | ред. код]

Земська школа в Зарозі[ред. | ред. код]

Перша згадка про земську школу в с. Заріг датується 1896 роком. Попечителем був  Іван Олексійович Симоненко, старшина Оржицької волості. Вчителем була Олена Олексіївна Софронська, законовчителем Віталій Дараган. Заклад відвідувало 70 хлопчиків та  6 дівчаток.

Відомості про функціонування школи у 20—40 роки минулого століття втрачені.

Сучасна Зарізька школа[ред. | ред. код]

Зарізька загальноосвітня школа як загальноосвітній середній навчальний заклад почала функціонувати у 1990 році. Роком раніше було завершено будівництво нового приміщення школи на 306 учнів. Ошатна і простора будівля школи забезпечує всі умови для різноманітної діяльності учнів і є справжньою окрасою центру села.

Школа нараховує 11 класів, у яких щороку навчається близько 90 учнів. Кабінети закладу обладнано у відповідності до сучасних вимог. У розпорядженні учнів кабінет інформатики з доступом до мережі Інтернет, кабінет інформаційно-комунікаційних технологій із мультимедійним комплексом, бібліотека з читальним залом, хореографічна студія, просторий спортивний зал, актовий зал на 128 місць із кабінетом музики, столярна і слюсарна майстерні, затишна їдальня. Початкова ланка школи розміщується в окремому блоці школи.  Із 2003 року у приміщенні школи працює сільський дошкільний навчальний заклад.

У школі запроваджено поглиблене вивчення української мови у 8—11 класах.

Сучасна школа — це перш за все ґрунтовні знання. І лише сильне педагогічне оточення дає хороший результат. Колектив досвідчених і кваліфікованих педагогів успішно виконує завдання із забезпечення базових стандартів освіти. Педагоги закладу – справжні майстри вчительської справи, які щиро люблять свою роботу і сповна їй віддаються. Вчителі у навчально-виховному процесі застосовують елементи інноваційних педагогічних технологій: укрупненого структурування, інтегрованого, диференційованого, інтерактивного навчання, символістсько-асоціативного сприйняття.

Пріоритетним напрямом діяльності педколективу є створення умов для вільного та  гармонійного розвитку і самоствердження школярів. Звідси місією закладу є формування особистості, орієнтованої на досягнення життєвого успіху.

Колектив школи — учасник обласної програми інноваційних навчальних закладів, які залучені до експериментально-пошукової діяльності зі створення моделей «Школа майбутнього». У закладі розроблені і успішно втілюються в життя ряд комплексно-цільових проектів розвитку школи та формування особливого освітнього середовища.

Одним із провідних напрямів діяльності педколективу є створення умов для розвитку мистецьких нахилів і здібностей школярів. Упізнавані в районі такі шкільні колективи, як дитячий танцювальний ансамбль «Четвертий крок» (керівник Л.К. Проценко), вокальний ансамбль «Нотка». Учні закладу є учасниками зразкового дитячого духового оркестру сільського СБК – неодноразового переможця  обласних конкурсів та марш-парадів (керівник І.П. Слинько).

У школі успішно працює пошуковий загін «Любисток» (керівник О.І. Іщенко). Звіти про роботу загону неодноразово визнавалися кращими в районних і обласних краєзнавчих та природоохоронних акціях та конкурсах.

У  закладі виходить загальношкільна газета «ЗОШ-прес», на сторінках якої щомісяця знаходять місце шкільні новини і цікаві та пізнавальні матеріали.

Старшокласники закладу беруть активну участь у «Школі волонтерів» при Оржицькому РЦСССДМ.

У 2010 році школі присвоєно ім’я Матвія Терентійовича Симонова (Номиса) (1823—1901 рр.) — відомого українського етнографа, письменника, педагога і доброчинця.