Засліплений бажаннями (фільм, 2000)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Засліплений бажаннями
англ. Bedazzled
Жанр романтична кінокомедія, фентезійний фільм[1][2], фантастичний фільм, кінокомедія, ЛГБТ-фільмd і Сатанинський фільм
Режисер Гарольд Реміс[1][3][…]
Продюсер Гарольд Реміс
Сценарист Ларрі Гелбарт, Peter Toland, Dudley Moored, Peter Cookd і Гарольд Реміс
На основі Bedazzledd
У головних
ролях
Брендан Фрейзер[3][5][…], Елізабет Герлі[3][5][…], Френсіс О'Коннор[3][5][6], Орландо Джонсd[5], Пол Адельштейн[5], Brian Doyle-Murrayd[5], Аарон Лустіг[5], Бонні Соммервіль[5], Джефф Дусеттd[5], Miriam Shord[5][6], Rudolf Martind[5], Toby Hussd[5], Julian Firthd[7], Tom Woodruff Jr.d[7], Ґебріел Коссесd, Joanna Bacalsod[7], René Gabzdyld[7] і Roger Hammondd[7]
Оператор Білл Поупd
Композитор Девід Ньюманd
Кінокомпанія Regency Enterprises і 20th Century Fox
Дистриб'ютор InterCom і Netflix
Тривалість 90 хв.
Мова англійська, іспанська і російська
Країна  США
Рік 2000
Кошторис 48 000 000 $
Касові збори 90 383 208 $
IMDb ID 0230030

«Засліплений бажаннями» (англ. Bedazzled) — кінокомедія 2000-го року від режисера Гарольда Рейміса. Фільм є ремейком однойменного фільму 1967 року[en] за сюжетом Пітера Кука і Дадлі Мура[8]. В головних ролях  — Брендан Фрейзер і Елізабет Герлі.

Сюжет[ред. | ред. код]

Елліот Річардс (Брендан Фрейзер) — безперспективний житель Сан-Франциско з нудною роботою і без справжніх друзів. Йому подобається його колега Елісон Гарднер (Френсіс О'Коннор), але у нього не вистачає сміливості запросити її на побачення. Коли так звані друзі залишають його самого у барі при невдалій спробі поговорити з Елісон, він вголос вимовляє, що пішов би на все заради того, щоб бути з Елісон. Його бажання чує сам диявол (Елізабет Герлі) у вигляді прекрасної жінки. Вона пропонує йому сім будь-яких бажань в обмін на його душу.

Як і варто очікувати від диявола, в такій угоді є хитрощі. Всі бажання, які просить Елліот Диявол виконує таким чином, що Елліоту не подобається результат.

Потім диявол везе Елліота на чорному Lamborghini Diablo до свого нічного клубу в Окленді і переконує його підписати контракт значного розміру, перш ніж виконувати його наступні бажання:

  1. Елліот бажає отримати багатство, владу і хоче щоб Елісон стала його дружиною. Диявол перетворює його на колумбійського наркобарона Пабло Ескобара. Дружина зневажає його, крутячи роман з вчителем англійської мови. Бізнес-партнери готуються захопили бізнес в свої руки і вбити Елліота.
  2. Дізнавшись про те, що Елісон подобаються емоційно чутливі чоловіки, він бажає стати таким. Диявол робить його настільки чутливим, що він проводить більшу частину часу, плачучи від того, наскільки прекрасний вечірній захід сонця. Елісон це швидко набридає і вона, незважаючи на те, що стверджувала раніше, відкрито говорить, що їй потрібен чоловік, який лише прикидається чутливим, а насправді бажає затягнути її в ліжко і покидає Елліота.
  3. Елліот хоче стати атлетом-суперзіркою. Диявол робить його двохметровим баскетболістом, але з крихітним пенісом і дуже низьким інтелектом через що Елісон втрачає до нього будь-який інтерес.
  4. Елліот хоче стати дотепним інтелігентом з великим чоловічим достоїнством. Диявол перетворює його у всесвітньо відомого письменника, який виявляється гомосексуалом, що проживає з іншим чоловіком.
  5. Облишивши особисті бажання, Елліот вирішує робити загальне добро і просить зробити його президентом США. Диявол робить його Авраамом Лінкольном за декілька хвилин до його вбивства.

Після кожного відкинутого бажання (набравши 666 на пейджері, інколи перед самою смертю) Елліот повертається до диявола, яка звинувачує його в тому, що він некоректно формує свої бажання і пропонує йому спробувати ще. Ці зустрічі проходять в різних місцях, де диявол грає кожного разу нову роль.

Зрештою, Елліот повертається на роботу, вирішивши подумати, перш ніж загадувати останніх два бажання. Але диявол підмічає, що його прохання про біг-мак вважається одним з бажань, тож у нього залишилось лише одне.

Намагаючись попросити допомоги у Бога, Елліот сповідується священнику, який, вирішивши, що розмовляє з божевільним, викликає поліцію і Елліота забирають у відділок. Черговий сержант садить його до камери і диявол (у формі поліцейського) виводить його. В камері Елліот зустрічається із загадковим незнайомцем (Гебріел Кассеус[en]), пізніше з'ясовується, що це сам Господь, який пояснює йому, що людина не може просто продати свою душу, так як вона належить Богу. Елліот повертається до Диявола і просить її скасувати контракт. Коли вона не погоджується, Елліот відмовляється використовувати своє останнє бажання. Але так як існує часове обмеження на виконання бажань, диявол в люті телепортує себе і його в пекло. Коли диявол змушує вимовити останнє бажання, Елліот говорить, що його останнє бажання — щоб Елісон була щаслива. Диявол важко зітхає і розпадається на мільйони шматочків, а Елліот падає в безодню Пекла. Він прокидається на мармурових сходах, думаючи, що опинився у раю. З'являється диявол і пояснює, що це — будівля суду, і що за умовами контракту (який ніхто ніколи не читає) самовіддане бажання анулює угоду, тож душа Елліота їй більше не належить.

Перед прощанням Елліот зізнається, що здружився з дияволом, незважаючи на її маніпуляції. Диявол не сперечається, лише відповідає, що класична боротьба між Богом і Дияволом — бутафорія. Врешті-решт, рай і пекло можна знайти на самій Землі — вибір за людьми.

Елліот, набравшись сміливості, підходить до Елісон і запрошує її на побачення, але вона відповідає, що у неї вже є хлопець (що, судячи з усього і є виконанням останнього бажання Елліота). Він приймає відмову, повертається до свого життя і знайомиться з новою сусідкою, Ніколь Деларуссо (яку теж грає Френсіс О'Коннор), з якою починає зустрічатись.

В ролях[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.imdb.com/title/tt0230030/
  2. http://www.metacritic.com/movie/bedazzled
  3. а б в г http://stopklatka.pl/film/zakrecony-2000
  4. а б http://www.filmaffinity.com/es/film539475.html
  5. а б в г д е ж и к л м н http://www.imdb.com/title/tt0230030/fullcredits
  6. а б в http://www.adorocinema.com/filmes/filme-27549/
  7. а б в г д ČSFD — 2001.
  8. Bedazzled (2000) - Harold Ramis | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related | AllMovie (англ.), архів оригіналу за 25 жовтня 2021, процитовано 28 травня 2022