Засмаглий (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У геральдиці, Засмаглий ( [ˈtɛni] ;[1] [2] іноді називають Tenny або рудувато) - «брудний колір», або нестандартна тинктура, помаранчевого (у англійській геральдиці), світло-коричневого кольору (у французькій геральдиці) або темнооранжевого (у континентальній геральдиці) кольору.[3]

Однак замаглий колір не слід плутати з коричневим французьких та німецьких блазонів.

Засмаглий використовується для зображення кольору шкіри, що набагато темніший тілесного. Використовується також для зображення кольору ведмежої шкури.

Етимологія[ред. | ред. код]

В Оксфордському словнику англійської мови засмаглий описується як "помаранчево-коричневий, як брудний колір, що використовується при блазуванні", і як варіант старовинного французького tané середини XVI століття.[1][2] Походження обох кольорів tenné і tawny (рудуватого) походить від середньовічного латинського слова tannare, що означає «засмага шкіри».[4] Таким чином, у французькій (і більшій частині континентальної) геральдики засмаглий - це світло-коричневий колір, як засмагла шкіра. Використовуючи переважно для зображення дерева та шкіри у належних нарядах, він потім повільно перетворювався на власну фарбу.

Штрихування[ред. | ред. код]

Можливо, як симптом теоретичної сутності геральдичних бурдних кольорів є закріплені за ними штрихування, що не суперечать джерелам. Штрихування для засмаглого було дано по-різному у вигляді комбінації вертикальних ліній (у вигляді червіні) та шрихування зправа (як у зелені),[5] або як поєднання горизонтальних ліній (як лазур) і шрихування зліва (як пурпур)[6] (та інші комбінації можна знайти в інших джерелах), хоча обидва ці джерела забезпечують однакові штрихування поперемінних вертикальних крапок та тире для "помаранчі".[7]

Рис. 36 від Фокс-Девіса, Повне керівництво з геральдики (1909): Розширена схема штрихування, що використовується в континентальній геральдиці. а, Засмаглий; б, кривавий; с, коричневий; д, багряний; e, водяний; f, тілесний; g, попелястий; h, оранж; і, природній.

Теоретично і на практиці[ред. | ред. код]

Хоча засмаглий часто згадується в книгах про геральдику, він не належить до основних геральдичних кольорів, і його поява на практиці досить рідкісна. Артур Чарльз Фокс-Девіс у своєму Повному довіднику з геральдики стверджував, що і засмаглий, і багрянець були, мабуть, винаходами теоретичної (хоча ніколи не показується на практиці) системи відміни, додатково прокоментувавши, що він знав лише один випадок використання засмаглого станом на 1909 р., і це було в лівреї маєтку, а не в гербі.[8] У «Оксфордському путівнику з геральдики» цитується англійський трактат кінця XIV століття, який стверджує, що крім двох металів і п’яти кольорів, колір, який називається темно-коричневим, «наносився лише в Імперії та Франції», «Оксфордський путівник» також посилається на книгу Джерарда Лі «The Accendance» Геральдичної палати (1562) як відкидаючи засмаглий або світлокоричневий як неіснуючі, а кривавець чи багрянець - як помилковий пурпур.[9]

У Великій Британії[ред. | ред. код]

Герб Західного Йоркширу з використанням засмаглого кольору

Незважаючи на свою роль в системі теоретичних знаків відміни, введених в XVI-му столітті,[10] засмаглий досить рідко зустрічається в британських гербах з'являється лише зрідка в лівреях і ніколи як колір на гербі. У «Оксфордському путівнику по геральдиці» зазначається, що «брудні кольори» (багрянець, кривавець та засмаглий) «трапляються зрідка у двадцятому столітті, але ніколи не були помічені в гербових наданнях».[11] Фокс-Девіс назвав ліврею лорда Фітцхардінга, яку носили слуги лорда, як єдине відоме явище "апельсиново-коричневого" у британській геральдичній збройовій.[12] До цього Вудворд зміг додати корогви як графа Дербі, де у клейноді Стенлі є засмагле та зелене тло, так і графа Нортумберленда, де "чотири горизонтальні смуги, верхня - руса, дві центральні жовті і найнижча засмагла".[13] Герб Західного Йоркширу (1975–1986) підтримував зліва лев на тілесно-заленого пересічення, та левом у клейноді рожево-засмаглого пересічення.[14]

За даними Геральдичного товариства Шотландії, командні кольори Футбольного клубу "Данді Юнайтед" слід називати "засмаглими та срібними".[15] "Данді Юнайтед" називає свої кольори мандариновим і білим, а команда називається "мандаринами".[16]

У континентальній Європі[ред. | ред. код]

Згідно з «Оксфордським путівником з геральдики», в англійському трактаті про геральдику кінця XIV століття зазначалося, що колір, який називається засмаглим, «наносився лише в Імперії та Франції».[9] Фокс-Девіс припустив, що помаранчевий, як це трапляється в німецькій геральдиці, може мати інший колір, ніж засмаглий, зазначивши про інше штрихування, що пов'язане з німецьким помаранчевим, ніж у британського засмаглого.[17] Німецький геральдист Оттфрід Нойбеккер також відзначив різницю між помаранчевим та засмаглим, демонструючи звичайне штрихування для засмаглого, але характерне штрихування поперемінних вертикальних крапок та рисок для помаранчевого.[18] Оранж, засмаглий і коричневи з'являються в громадських гербах кількох комун у департаменті Ваза у Франції.[19]

У французькій геральдиці засмаглий (те саме, що і тенне) традиційно є світло-коричневим. Він повинен бути світло-коричневого кольору, достатньо яскравим, щоб його можна було відрізнити від найтемнішого геральдичного кольору, черні (чорного), а також темно-коричневого кольору коричневого, що використовується для хутра ведмежої шкури. Він також повинен бути характерним коричневим і чітко відрізнятися від тілесного і ранжевого кольорів, що використовується, наприклад, як колір поля для гербів французької комуни Ламорле. Засмаглий взяв свою назву за кольором дубленої шкіри[20] і зустрічається в полях гербів декількох французьких комун, зокрема Маруейоль-ле-Гардон.[21] Засмаглий колір також зустрічається в головній чверті на гербі Ла-Невіль-Роя, де він помітно замінює лазурне поле як тло для геральдичних лілій, що дуже нагадує стародавні герби Франції.

В англійській геральдиці всі ці кольори іноді, проте помилково, плутають як коричневий.

В Австралії[ред. | ред. код]

Герб Північної території

Наданий у 1978 році, Герб Північної Території має засмагле поле із дизайном на основі творчості тубільців.[22]

У Південній Африці[ред. | ред. код]

Герб ПАР (1910)

Помаранчевий колір є загальним кольором у південноафриканській геральдиці через історію Південно-Африканської Республіки як голландської колонії та той факт, що королівська династія Нідерландів - Оранська. Прапор голландського принца був помаранчевим біло-блакитним триколором, і це було основою прапорів Оранжевої вільної держави (1857-1902) та Південно-Африканського союзу (1928-1994).

В Сполучених Штатах[ред. | ред. код]

Герб 1-го батальйону сигналів: на скошеному полі срібло та засмаглий колір[23]

Засмаглий (настільки озолений ) зустрічається в гербах та кольорах деяких військових підрозділів США, особливо у Сигнальному корпусі, де колір відображається як яскравий відтінок помаранчевого, і в Кавалерії, де засмаглий іноді називають "драгунсько-жовтим".

Герб 1-го сигнального батальйону був розроблений у 1932 р. управлінням геральдичної програми армії США (з 1960 р. Називається Інститут геральдики), поєднуйє срібло та засмаглий колір, оскільки це традиційні кольори Сигнального корпусу.[23] Ці кольори повторюються практично в гербі кожного батальйону Сигнального корпусу.[24]

1-му кавалерійському полку (також відомому як 1-й полк драгунів) було присвоєно герб Управлінням геральдичної програми в 1921 році із зображенням золотого дракона на засмаглому полі. 1-ий полк був заснований як полк драгунів США в 1833 році, і на той час драгунські загони носили шнури засмаглого кольору (який вони називали "драгунський жовтий") та золота. Це також кольори буралета на гербі загону.[25]

У популярній культурі[ред. | ред. код]

Технічний посібник Star Trek Star Fleet описує офіційний колір туніки стандартної уніформи командного відділу Зоряного флоту , яку носили Джеймс Кірк та Хікару Сулу, як "засмаглий".[26] Це туніки, зображені на фактичній виставці як жовто-золота тканина. Окремо від цього, офіцери звання капітана або вище можуть за бажанням носити туніки та одягати однострій зеленуватого відтінку; в посібнику вказано цей колір як "оливковий".

Приклади[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Tenné. Oxford US English Dictionary. Oxford: Oxford University Press. Архів оригіналу за 6 листопада 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  2. а б Tenné. Oxford British & World English Dictionary. Oxford: Oxford University Press. Архів оригіналу за 18 травня 2013. Процитовано 29 квітня 2013.
  3. Fox-Davies, on p. 72, uses orange and tenné synonymously and in the next sentence defines tenné as "an orange-tawny colour." Leigh, as quoted by Woodcock & Robinson, on p. 52, defines tenne as "orenge colour"[sic]. Neubecker, on p. 86, on the other hand, equates tenné with brown, as distinct from orange.
  4. Tan. Oxford Dictionaries. Архів оригіналу за 28 липня 2016. Процитовано 29 квітня 2013.
  5. Neubecker, p. 86.
  6. Fox-Davies, p. 76.
  7. Confer both previous citations (Neubecker, p. 86 and Fox-Davies, p. 76).
  8. Fox-Davies, Arthur Charles; Graham Johnston (2004). A Complete Guide to Heraldry. Kessinger Publishing. с. 72—73. ISBN 1-4179-0630-8.
  9. а б Woodcock, Thomas; Robinson, John Martin (1988). The Oxford Guide to Heraldry. Oxford: Oxford University Press. с. 51. ISBN 0-19-211658-4.
  10. Woodcock & Robinson, p. 68.
  11. Woodcock & Robinson, p. 53.
  12. Fox-Davies, p. 73.
  13. Woodward, John (1896). A Treatise on Heraldry, British and Foreign. Edinburgh and London: W. & A. K. Johnston. с. 185, 305. tawny.
  14. West Yorkshire County Council. Civic Heraldry of England and Wales. Архів оригіналу за 22 лютого 2012. Процитовано 10 травня 2013.
  15. Dennis, M. D. (1999). Scottish heraldry: an invitation. Edinburgh: Heraldry Society of Scotland. с. 23.
  16. History - 50s & 60s. www.dundeeunitedfc.co.uk. Архів оригіналу за 6 жовтня 2013. Процитовано 30 квітня 2013. Dundee United states the colour was borrowed from an American team called Dallas Tornado in the 1960s.
  17. Fox-Davies, p. 74.
  18. Neubecker, Ottfried (1976). Heraldry: Sources, Symbols and Meaning. Maidenhead, England: McGraw-Hill. с. 86. ISBN 0-07-046308-5.

    NB: The same hatching Neubecker gave for "orange" was repeated in Fox-Davies, p. 76, as the hatching for German "orange".
  19. Specifically, the arms of Lamorlaye have a field tinctured orangé (in French), the arms of Margny-lès-Compiègne have a divided field which is partly tinctured orangé as well as a charge in chief which is also orangé, and the arms of La Neuville-Roy has a quarter tinctured tanné (in French); all of these are communes in the Department of Oise; see them listed at Armorial of the Communes of Oise-3 (I-P).
  20. Joubert, Pierre, Nouveau guide de l'héraldique (1984), Rennes, Ouest-France.
  21. Le Grand Robert de la Langue Française, (2001).
  22. Northern Territory Flags & Emblems [Архівовано 7 червня 2016 у Wayback Machine.], About Australia, Retrieved 3 October 2015
  23. а б 1st Signal Battalion. The Institute of Heraldry. Процитовано 3 травня 2013.
  24. For a full listing of the arms of each unit in the U.S. Army Signal Corps, see The Institute of Heraldry: Categories>Signal[недоступне посилання].
  25. 1st Cavalry Regiment. The Institute of Heraldry. Архів оригіналу за 21 вересня 2013. Процитовано 30 квітня 2013.
  26. Star Fleet Technical Order – Duty Uniform – Male. Архів оригіналу за 20 листопада 2018. Процитовано 25 червня 2015.