Затьмарення (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Затьмарення
A Scanner Darkly (Сканування втемну)
Українська обкладинка
Жанр Наукова фантастика,
Філософський роман
Форма роман
Автор Філіп Дік
Мова англійська мова
Опубліковано 1977
Країна  США
Видавництво Doubleday
Опубліковано українською 2016 (Komubook)
Переклад Геник Бєляков
Попередній твір Лийтеся, сльози, сказав полісмен
Наступний твір Вільне радіо Альбемаса
Нагороди

«Затьмарення» (англ. «A Scanner Darkly», дослівно — «Сканування втемну») — пізній роман американського письменника-фантаста Філіпа Діка, який поєднує елементи наукової фантастики і психологічної прози. Опублікований в 1977 році. У центрі напівавтобіографічні історії — будні декількох наркоманів, які живуть в окрузі Орандж, Каліфорнія. Час дії перенесено в недалеке майбутнє (щодо дати написання книги) — червень 1994 року. У 2006 році за мотивами роману Річард Лінклейтер зняв однойменний фільм.

Назва[ред. | ред. код]

У назві роману Scanner Darkly міститься алюзія 1-е послання до Коринтян апостола Павла (слова «through a glass, darkly» з Біблії короля Якова).

Мова про те, що люди поки не в змозі побачити істинний світ й бачать лише його невиразне відображення, але коли прийде час Бога, розкриється істина. Грецьке слово «ἐσόπτρου», перекладене українською мовою як «скло», могло позначати як призму, так і металеве дзеркало, дає нечітке відображення. Судячи з тексту роману, Діку були знайомі обидва значення. Scanner в романі — відеокамера, встановлена в будинку героя, яку порівнюють з ним самим[1].

For now we see through a glass, darkly; but then face to face: now I know in part; but then shall I know even as also I am known.[2]

Сюжет[ред. | ред. код]

У книзі описується життя шістьох наркоманів. Роман розпочинається описом того, як у одного з них, Джеррі Фейбіна, повністю руйнується психіка. Пізніше інший персонаж, Чарльз Фрекен, намагається покінчити життя самогубством. З'ясовується, що головний герой, Боб Арктор, є не тільки наркоторговцем й наркоманом, але, насправді — співробітником відділу по боротьбі з наркотиками Фредом, який працює під прикриттям. Його завдання — знайти джерело поставок загадкової речовини «D» (смерть), найсильнішого наркотику, який швидко руйнує психіку. Він скуповує наркотик у своєї подруги, Донни Хоторн, в надії вийти на тих, у кого отримує препарат вона. При цьому він безуспішно домагається її любові й прикриває від загрози бути спійманої поліцією. Інший наркоман, Джим Барріс, починає підозрювати Арктора в тому, що той — поліцейський, і намагається скомпрометувати його, доносячи на нього ж самого в поліцію.

Так як для виконання завдання Арктору доводиться приймати речовину «D», то його психіка також починає руйнуватися. У нього утворюється роздвоєння особистості: співробітник поліції Фред перестає усвідомлювати, що він і Боб Арктор — одне й те ж обличчя, і починає всерйоз шпигувати за самим собою. Поступово його особистість повністю знищується, і він, недоумкуватий і не пам'ятає нічого, окрім імені Донни, поміщається в реабілітаційну клініку «Новий шлях». З'ясовується, що Донна — також співробітниця спецслужб, якій необхідно проникнути в організацію «Новий шлях». За даними, невідомими навіть поліції, організація «Новий шлях» не так доглядає за колишніми наркоманами, скільки створює їх, культивуючи і поставляючи таємничу речовину «D». Для того, щоб проникнути в цю організацію, Донна поступово руйнувала психіку Боба Арктора. Книга закінчується тим, що божевільний і недоумкуватий Арктор виходить на сировину наркотику, підкоряючись останньому імпульсу згасаючого розуму, зберігає зразок-доказ, таким чином, успішно виконуючи завдання Донни.

Український переклад[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Н. Караев. Сквозь мутное зеркало и что там увидел Филип Дик, или Империя и не побеждала [Архівовано 4 травня 2016 у Wayback Machine.] // Мир фантастики. — № 127, март 2014. — С. 8-17. (рос.)
  2. 1 Кор. 13:12

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]