Захарія (князь Рашки)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Захарія
Народився бл. 890
Рас
Помер після 924
Хорватія
Національність серб
Діяльність політик
Титул князь
Термін 921—924 роки
Попередник Павло
Наступник приєднано до Болгарії
Конфесія православ'я
Рід Властимировичі
Батько Прибіслав

Захарія (*Захарија Прибислављевић, бл. 890 — після 924) — жупан (князь) Рашки (Сербії) у 921924 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Властимировичів. Був сином Прибіслава, жупана Рашки. У 892 році його батька було повалено, який перебрався до Константинополя. В подальшому Захарія став візантійським ставлеником на сербський престол. У 920 році за рішення візантійського імператора Романа I після повалення князя Петра перебрався до Рашки. Підтримуваний болгарами Павло, князь Рашки, схопив Захарію і видав своїм болгарському цареві.

Після того як у 921 році Павло сам перейшов на бік Візантії, Симеон I, цар Болгарії, спрямував до Сербії Захарію, давши тому військову підтримку. Близько 921 року Захарія повалив Павла і сам зайняв сербський трон. Втім, зміцнившись як жупан, Захарія зрадив Симеона I і перейшов на бік Візантії.

Почалася нова війна Рашки з Юолгарією. Перше військо, яке Симеон I спрямував проти Захарії, зазнало поразки. У 924 році жупан Рашки зазнав поразки від болгарських військ, якими керував троюрідний брат — Часлав. Захарія вимушений був тікати до Захумл'я, а згодом до Хорватії. Після цього Симеон I захопив в полон всіх жупанів, присутніх для обрання нового князя, і підпорядкував собі усю Сербію.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fine, John Van Antwerp (1991). The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century. Michigan: The University of Michigan Press. ISBN 0-472-08149-7.
  • Живковић, Тибор (2006). Портрети српских владара (IX—XII век). Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.