Захлюпана Ніна Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Захлюпана Ніна Михайлівна
Народилася 9 квітня 1946(1946-04-09) (78 років)
Тиниця, Бахмацький район
Діяльність мовознавиця
Alma mater Львівський державний університет
Заклад ЛНУ ім. І. Франка
Науковий ступінь кандидат філологічних наук

Ні́на Миха́йлівна Захлю́пана (* 9 квітня 1946, Тиниця, Бахмацький район, Чернігівщина) — українська мовознавець і педагог. Кандидат філологічних наук (1983). Відмінник освіти України. Автор науково-методичних та лексикографічних праць з методики викладання української мови.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчила філологічний факультет Львівського державного університету (1969). Працювала вчителем української мови та літератури. Упродовж 1971–1975 учителювала в середній школі села Лавриків на Львівщині, згодом — у Львові.

З 1973 року — асистент кафедри української мови Львівського державного університету ім. І. Франка, згодом доцент, заступник декана філологічного факультету кафедри. Завідувач кафедри українського прикладного мовознавства Львівського національного університету ім. І. Франка. Кандидат філологічних наук (1983).

Читає лекції з морфеміки, словотвору, морфології сучасної української літературної мови, методики викладання української мови в середній та у вищій школі.

Праці[ред. | ред. код]

Автор і співавтор науково-методичних та лексикографічних праць з методики викладання української мови, серед яких: «Сторінки національної методики викладання української мови: Конспект лекцій» (1993), «Словник-довідник з методики викладання української мови в середній школі» (Львів, 2002, 2005, у співавторстві), «Іван Франко про реформування школи та сучасність», «Національне відродження і гуманістичні традиції української школи», «Учитель української мови національної школи», «Таблиці і проблемне вивчення морфології» та інші. Співукладач методичних посібників з курсу «Методика викладання української мови в середній школі».

Література[ред. | ред. код]

  • Кочан І., Захлюпана Н. Українські лінгводидакти крізь призму часу: Словник-довідник. — Львів: ПАІС, 2009. — С. 110–111