Західна Сьєрра-Мадре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Західна Сьєрра-Мадре
ісп. Sierra Madre Occidental
Країна США США, Мексика Мексика
Штати Аризона, Сонора, Чіуауа, Дуранго, Сакатекас, Агуаскальєнтес та Гуанахуато
Найвища точка г. Чоррерас
 - висота 3150 м
CMNS: Західна Сьєрра-Мадре у Вікісховищі

За́хідна Сьє́рра-Ма́дре (ісп. Sierra Madre Occidental) — гірська система в Мексиці, розташована на західному краю Мексиканського нагір'я. Вважається продовженням Кордильєрів. Довжина хребтів близько 1300 км, ширина 80—200 км, хребти розділені річковими каньйонами глибиною до 200 м. Середня висота гір 1500—2000 м, максимальна — 3150 м (г. Чоррерас). Гори складені докембрійськими метаморфічними породами з чохлом молодших осадових і інтрузіями гранітів, перекритих потужними покривами неогенових лав.

Гірські хребти Західної Сьєрра-Мадре починаються на південному сході американського штату Аризона (на південний схід від Тусона), проходять територією мексиканських штатів Сонора (східна частина), Чіуауа (західна частина), Дуранго, Сакатекас, Агуаскальєнтес та Гуанахуато, де з'єднується з Трансмексиканським вулканічним поясом і переходять в Південну Сьєрра-Мадре.

Відбувається видобуток золота та срібла.

Екологія[ред. | ред. код]

Північна частина Західної Сьєрра-Мадре покрита ксерофітними чагарниками, які на висоті 2000 м змінюються рідкостійними сосновими лісами. У південній частині — твердолистяні та широколисті ліси.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]