Західний Гламорган

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Wales

Західний Гламорган
Gorllewin Morgannwg

Географія
Країна Велика Британія
Регіон Уельс
Адм. центр {{{Адміністративний центр}}}
Площа 820 км² ({{{Місце за площею}}}-е місце)
Код ISO 3166 {{{Код ISO 3166}}}
[[Файл:]]

Демографія
Населення (2007) 365,500[1] осіб. (-е місце)
• Густота 450 осіб/км²
Демографія
Мапа

Західний Гламорган (валл. Gorllewin Morgannwg) — колишнє адміністративне графство в Південному Уельсі. Тепер це збережений округ.

Західний Гламорган був одним із підрозділів стародавнього графства Гламорган. Він був створений 1 квітня 1974 року згідно з Законом про місцеве самоврядування 1972 року з округу Свонсі, муніципальних районів Ніт і Порт-Толбот, міських округів Глінкоррвг і Ллвчвр, сільського округу Гауер, сільського округу Понтардаве та всього Ніту Сільський округ, крім парафії Ригос. З 1982 року головні офіси Ради графства Західний Гламорган розташовувалися в графстві Хол, Суонсі.

Західний Гламорган мав чотири округи, а саме:

  • Свонсі – Swansea CB і Gower RD
  • Lliw Valley – Llwchwr і Pontardawe RD
  • Ніт – Ніт і Ніт Р.Д
  • Порт-Толбот – Порт-Толбот і Glyncorrwg

Відповідно до Закону про місцеве самоврядування (Уельс) 1994 року, Західний Гламорган та його складові округи були скасовані 1 квітня 1996 року, територія була розділена на дві унітарні органи влади Свонсі та Ніт та Порт-Толбот (пізніше змінений на «Ніт-Порт-Толбот»). Долина Львова була поділена між двома владами. Для обмежених функцій лейтенантів і верховних священнослужителів було створено графство, що збереглося у Західному Гламоргані.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 2007 population estimate, calculated using 2003 borders for Swansea and Neath Port Talbot. Source: Table 10: Mid-2006 to Mid-2007 Population Estimates, Components of population change for local authorities in the United Kingdom. Office for National Statistics. Архів оригіналу за 14 жовтня 2008. Процитовано 11 вересня 2010.