Заєць Борис Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заєць Борис Михайлович
Зображення
Зображення
Народився 10 червня 1932(1932-06-10)
Подол, Срібнянський район
Помер 5 січня 2007(2007-01-05) (74 роки)
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність цирк
Нагороди та премії
Народний артист УРСР— 1976
Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня
Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня
Медаль «За трудову доблесть»
Медаль «За трудову доблесть»
Орден преподобного Нестора Літописця ІІІ ступеня
Орден преподобного Нестора Літописця ІІІ ступеня

Бори́с Миха́йлович За́єць (* 10 червня 1932(19320610), Поділ Срібнянського району, — † 5 січня 2007) — український цирковий режисер, народний артист УРСР (1976), генеральний директор Національного цирку, професор Київського державного університету театрального мистецтва, академік Академії циркового мистецтва Росії. Кавалер ордена Ярослава Мудрого 5-го ступеня, медаль «За трудову доблесть», Святого князя Володимира, Нестора Літописця, міжнародним орденом Святого Станіслава.

Життєпис[ред. | ред. код]

Немовлям пережив жахіття Голодомору, батькам вдалося врятувати його. Закінчив ремісниче училище, працював токарем в Красному Лучі на шахті «Сталінський забой», ходив до театрального гуртка.

Без відриву від виробництва закінчив Дніпропетровське театральне училище, по тому поступив в Харківський театральний інститут. Випускною роботою була вистава «Колишні хлопчаки» — про дітей-сиріт, у цирку дипломною роботою була «Балада про сміливого клоуна».

У 1964 році приїхав до Києва, почав працювати в Київському цирку.

Понад 40 років очолював Київський цирк, з 1964 року — головний режисер, з 1976 і до смерті — головний режисер і директор.

1992 року внаслідок певних обставин та тиску владоможців був змушений полишити роботу і переїхав на прожиття в дачний будиночок у Срібному. Саме в той день, коли святкував 60-річчя, прийшла урядова телеграма з викликом на роботу. Як виявилося, артисти цирку на конях та із звірами прийшли до Ради Міністрів України з вимогою повернути на роботу свого директора.

На першій виставі після відновлення на посаді артисти цирку перед тисячами глядачів пронесли на руках манежем Бориса Михайловича.

З дружиною Ніною виховали дочку та сина.

Похований в с. Поділ Срібнянського району.

Джерела[ред. | ред. код]