Збаразький Михайло Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Збаразький
Народився невідомо
Старий Збараж
Помер 1554
Країна  Велике князівство Литовське
Національність українець
Титул князь
Конфесія православ'я
Рід Збаразькі
Батько Андрій Збаразький
Мати Ганна Гербургт
Герб
Герб

Михайло Збаразький (*'д/н — 1554) — представник українського князівського та магнатського роду.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового роду Збаразьких гербу Корибут. Молодший син Андрія Збаразького та Ганни Гербурт. Про дату народження невідомо. Напевне здобув домашню освіту.

Незабаром після смерті батька отримав від матері у подарунок велике село Ожигівці із замком. 1545 році успадкував Волочище, за нього це місто було перейменовано на Волочиськ. Князь Михайло сприяв тут розвитку торгівлі з іншими містами України. Сюди приїжджають купці з міст Кременця, Збаража та інших. В описі Крем'янецького замку за 1545 року сказано, що крем'янецькі міщани скаржилися в «Жалобі на побор нових не обычных пошлинь»: «вь Збаражи, вь Волочискахь і вь Жиговцах князь Михайло Збаражский сь матперью от воза по два гроша беруть». Ця документальна згадка стверджує, що плата за в'їзд в Ожигівці була такою, як у торгове місто Волочиськ. Також був першим серед Збаразьких володарем міста Прилуки. Разом з братами надавав значні кошти православній церкві.

Був одружений (ім'я невідоме, за іншими відомостями не був одружений), проте нащадків не залишив. Помер у 1554 році. Усі маєтності перейшли у спадок його дружині, потім до брата — Стефана.

Джерела[ред. | ред. код]