Збиті вершки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Збиті вершки

Зби́ті вершки́, також крем Шантії́ або крем Шантилі́ (фр. Crème chantilly) — десерт, приготований з підсолоджених збитих вершків, іноді з додаванням ванілі.

Використовується в приготуванні тістечок, тортів та інших десертів. Часто подається разом з морозивом і використовується для приготування десертів з морозива. У продажу також зустрічається в металевій упаковці під тиском. Термін придатності після відкривання переважно становить 48 годин.

Історія створення десерту[ред. | ред. код]

Згідно з поширеною легендою, збиті вершки винайшов Франсуа Ватель, метрдотель замка Шантії в XVII столітті. Проте було встановлено, що назва «крем Шантії» вперше зустрічається тільки в 1784 р., коли цей десерт був поданий баронесі Оберкірх у Версальському палаці[1]. А назва «Шантії» було використано з причини того, що замок став символом вишуканої їжі.

Десерти зі збитих вершків[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Naissance de la crème chantilly», Tables princières à Chantilly, du XVIIe au XIXe siècle , exhibit at the Musée Condé, 16 September 2006 — 8 January 2007 [1] [Архівовано 13 червня 2011 у Wayback Machine.]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]