Збігнєв Марцін Ковалевський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Збігнєв Марцін Ковалевський
пол. Zbigniew Marcin Kowalewski
Народився 1943[1]
Країна  Польська Народна Республіка
 Республіка Польща
Діяльність журналіст, профспілковий діяч
Знання мов польська
Сайт zmkowalewski.pl

Збіґнєв Марцін Ковалевський (пол. Zbigniew Marcin Kowalewski; нар. 1943) — польський громадський діяч лівих поглядів, троцькіст, автор книг і статей, перекладач.

У 1981 році був обраний до Президії Правління Лодзинського Регіону НСПС «Солідарність», був делегатом першого з'їзду «Солідарності»[2]. Виступав за створення органів робітничого самоврядування, що мали керувати процесами прийняття рішень на підприємствах. У той же час, що й до «Солідарності», Ковалевський вступив до Четвертого Інтернаціоналу, до якого належить і сьогодні.

У період воєнного стану в Польщі 1981—1983 опинився в еміграції у Франції. Спроба депортувати його звідти викликала протести лівих, зокрема масштабну кампанію підтримки з боку французької секції Четвертого Інтернаціоналу і, як наслідок, продовження посвідки на проживання. Ковалевський був автором низки статей на сторінках польськомовного органу Об'єднаного Секретаріату IV Інтернаціоналу «Inprekor», який видавали у Франції і перевозили до Польщі в період 1982—1989.

Переклав польською книжки Ізабель Альєнде «Будинок духів», Саміра Аміна «Гнилий капіталізм» і Даніеля Бенсаїда «Витіснені». Автор книг, зокрема: «Латиноамериканська герилья», «Реп. Між Малкольмом Х і гангстерською субкультурою»[pl].

Ковалевський є головним редактором піврічника «Rewolucja», заступником головного редактора польського видання Le Monde Diplomatique, співробітником піврічника «Lewą Nogą» і тижневика «Трибуна Робітнича»[pl]. Постійно співпрацює з інтернет-порталом Viva Palestyna[3]. Член Польської робітничої партії[pl] та Комітету допомоги і захисту репресованих робітників.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Статті, перекладені українською
Статті, що стосуються України

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. MAK
  2. Phelps, Christopher (2008/ed). Solidarność in Łódź: An Interview with Zbigniew Marcin Kowalewski. International Labor and Working-Class History (англ.). Т. 73, № 1. с. 106—136. doi:10.1017/S0147547908000082. ISSN 1471-6445. Процитовано 1 червня 2018.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 31 грудня 2007. Процитовано 31 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)