Зейнал Халіл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зейнал Халіл
азерб. Zeynal Xəlil
Ім'я при народженні рос. Зейнал Рза оглы Халилов
Народився 23 березня 1914(1914-03-23)
Гянджа, Кавказьке намісництво, Російська імперія
Помер 11 серпня 1973(1973-08-11) (59 років)
Баку, Азербайджанська РСР, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність поет, драматург, перекладач
Alma mater Азербайджанський державний педагогічний університет
Роки активності 19321973
Нагороди
орден «Знак Пошани»
заслужений діяч мистецтв Азербайджанської РСР

Зейнал Халіл (Zeynal Xəlil, справжнє ім'я — Зейнал Рза огли Халілов; 23 березня 1914, Єлизаветпіль — 11 серпня 1973, Баку) — радянський азербайджанський поет і драматург, заслужений діяч мистецтв Азербайджанської РСР (1964). Кавалер ордена «Знак Пошани».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в губернському місті Єлизаветпіль (нині Гянджа, Азербайджан) в сім'ї ремісника. Рано втратив батька, ріс під опікою старших братів. Закінчив спочатку семирічну школу, а потім і професійну школу. У 1932 році вступив на факультет мови та літератури Азербайджанського державного педагогічного інституту, який закінчив у 1936 році.
Перший твір під назвою «Нове село» написав в роки навчання в педагогічному інституті. З цих же років вірші Зейнал Халіла стали друкуватися в великих виданнях Радянського Азербайджану.

У 1936 році видавництвом «Азернешр» видана перша книга з творами поета; видання показало появу нового поета зі своєю манерою і своїми рисами творчості. Зейнал Халіл постійно був у пошуках нових образів і натхнення, за чим послідувало написання численних творів, які мали свої унікальні риси. Великий інтерес у читачів викликали книги з поемами «Грабіж» (1936), «Меч» (1940). Поема «Меч» відображає боротьбу сільських комсомольців за колективізацію, а наступна за нею в 1941 році поема «Катир Мамед» присвячена народному герою часів Громадянської війни Мамеду Мамедову.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]