Зелена Євангелія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зелена Євангелія
Обкладинка першого видання. Художник — Святослав Гординський.
Жанр поезія
Автор Богдан-Ігор Антонич
Мова українська
Написано 19351936
Опубліковано 1938

S:  Цей твір у  Вікіджерелах
let Цей твір потрапив до списку ста найкращих творів української літератури за версією ПЕН-клубу

«Зелена Євангелія» — четверта збірка поезій українського поета Богдана-Ігоря Антонича, що вийшла друком вже після смерті автора у 1938 році.

Про збірку[ред. | ред. код]

У «Зеленій Євангелії» Антонич використовує ту саму композиційну схему що й в попередній збірці «Книга Лева»: три глави, в яких розвивається поетична ідея («тріада»), розділені двома ліричними інтермецо.

Б.-І. Антонич змальовує природу й людину в єдності, взаємозалежності. Збірка містить чимало рядків, у яких поет порівнює себе з тваринами і рослинами рідного краю. У минулому і в сучасному автор бачить себе і весь рід людський як маленький атом землі, природи. Циклічність природи, її ірраціональність стають у цій книжці для Антонича своєрідними релігійними процесами. Його погляди на вічність можна порівняти до інтерпретації вічності у буддистів: після шести реінкарнацій в рослинні і тваринні форми людська душа стає зорею у якомусь "занебесному" сузір'ї ("Дім за зорею"). Коли в "Трьох перстенях" постає атмосфера казки, у "Книзі Лева" - міфу, то в "Зеленій Євангелії" явлено витончену та художньо перевтілену містику.

"Поет відчуває, що, хоч його коріння втоплене в низинних хащах природи, природа допомагає йому підняти чоло до зір. ... Богдан - Ігор Антонич з чарівного й талановитого поета лемківських краєвидів став геніальним поетом-мислителем, поетом-містиком".

Богдан Рубчак

Джерела[ред. | ред. код]

  • Антонич Б. І. Зелена Євангелія — Л.: Ізмарагд, 1938. — 56 с.

Посилання[ред. | ред. код]