Зеленківка (Роменський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Зеленківка
Країна Україна Україна
Область Сумська область
Район Роменський район
Громада Вільшанська сільська громада
Облікова картка Зеленківка 
Основні дані
Населення 250
Поштовий індекс 42125
Телефонний код +380 5455
Географічні дані
Географічні координати 50°51′10″ пн. ш. 34°06′57″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
151 м
Місцева влада
Адреса ради 42125, Сумська обл., Недригайлівський р-н, с. Зеленківка
Сільський голова Рябченко Павло Федорович
Карта
Зеленківка. Карта розташування: Україна
Зеленківка
Зеленківка
Зеленківка. Карта розташування: Сумська область
Зеленківка
Зеленківка
Мапа
Мапа

Зеле́нківкасело в Україні, у Роменському районі Сумської області. Населення становить 250 осіб. Входить до складу Вільшанської сільської громади. Орган місцевого самоврядування - Зеленківський старостинський округ Вільшанської сільської ради.

Географія[ред. | ред. код]

Село знаходиться на лівому березі річки Сула, вище за течією на відстані 1 км розташовані села Сороколітове і Комишанка, нижче за течією на відстані 2 км розташоване село Філонове, на протилежному березі - село Комишанка. Поруч проходить автомобільна дорога Н07.

Історія[ред. | ред. код]

Зеленківка відома з другої половини XVII століття і назва його була Нижнясулка. В роки ВВВ на території села проходили бої, частина населення була взята в полон, частина відправлення на роботи до Німеччини. В часи радянської влади був створений колгосп в якому працювало майже все населення села, у колгоспі тримали ВРХ, телят, свиней, овець організоване було бджолярство, рибне господарство. Площа ріллі складала близько 3000 га, на ній вирощували зернові культури, буряк та ін. Земелі оброблялись механізованою бригадою, яка теж розташовувалась на території села. На початку 90-х років минулого століття була побудована з твердого покриття головна дорога села, збудовано два мости, школа, дитячий садок, олійниця, крупорушка, свиноферма, пікарня по випічці хліба де виговлялись ще й макаронні вироби. На початку 2000-х років завдяки небайдужим жителям село стало газифіковане. Станом на 2018 рік працює медпункт, поштове відділення, магазин продуктовий. Землі розпайовані, знаходяться в оренді агрофірми, яка обробляє її.

Сьогодення[ред. | ред. код]

В селі є магазини, медпункт, клуб, поштове відділення. Щороку 3 липня проводиться свято День села.

Посилання[ред. | ред. код]