Зеленчик золотолобий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зеленчик золотолобий

Самець
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Зеленчикові (Chloropseidae)
Рід: Зеленчик (Chloropsis)
Вид: Зеленчик золотолобий
Chloropsis aurifrons
Temminck, 1829
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Chloropsis aurifrons
Віківиди: Chloropsis aurifrons
ITIS: 559224
МСОП: 22734342
NCBI: 552877

Зеленчик золотолобий[2] (Chloropsis aurifrons) — вид горобцеподібних птахів родини зеленчикових (Chloropseidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Південній Азії та Індокитаї від південних схилів Гімалаїв, Західних Гат та Шрі-Ланки до китайської провінції Сичуань на півночі та В'єтнаму на сході.

Опис[ред. | ред. код]

Самиця

Птах завдовжки 17-19 см та вагою 15-48 г. Тіло міцної статури. Дзьоб конічний, довгий, ледь зігнутий. Крила заокруглені. Хвіст квадратний. Ноги міцні. У самців майже все оперення яскравого зеленого кольору. Плечі та махові пера блакитного відтінку. Горло та лицьова маска чорного кольору, з боків облямовані жовтим кольором. Від країв дзьоба вниз по горлу лежать дві синьо-фіолетові смуги («вуса»). Лоб помаранчево-золотистий. Нижня частина хвоста світло-сіра. У самиць забарвлення менш яскраве, також відсутні чорні області на лиці і горлі та помаранчева пляма на лобі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живе у вологих тропічних лісах. Всеїдний птах. Живиться фруктами, комахами і дрібними безхребетними, інколи нектаром. Розмножуються впродовж всього року з піком між лютим та серпнем. Утворює моногамні пари. Самиця будує чашоподібне гніздо між гілками дерев. У гнізді 2-3 яйця рожевого кольору. Насиджує самиця. Інкубація триває 14 днів. Самець підгодовує партнерку під час насиджування. Про пташенят піклуються обидвоє батьків. Пташенята стеють самостійними через півтора місяці після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chloropsis aurifrons: інформація на сайті МСОП (версія 2019.2) (англ.) 24 листопада 2019
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Birds of India by Grimmett, Inskipp and Inskipp, ISBN 0-691-04910-6
  • Wells, D. R. (2005). Chloropsis aurifrons (Golden-fronted Leafbird). pp. 265–266 in: del Hoyo, J., A. Elliott, & D. A. Christie. eds. (2005). Handbook of the Birds of the World. Vol. 10. Cuckoo-shrikes to Thrushes. Lynx Edicions, Barcelona.