Зельц (страва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зельц
Німецький зельц
Тип Холодна страва
Походження Україна, Німеччина
Необхідні компоненти м'ясо, сіль, вода
Зазвичай використовувані компоненти часник, цибуля, чорний перець, лавровий лист тощо
Схожі страви Холодець, сальтисон, кендюх

Зельц (від нім. Sülze) — варений пресований ковбасний виріб в оболонці. Готується зі свинячого і яловичого м'яса, шпика, а також язика, печінки та інших субпродуктів. Назва походить від німецького Sülze, що є німецьким різновидом драглів (холодцю).

Спосіб приготування страви[ред. | ред. код]

Промити голову свині, порубати її на частини і варити години три. Розібрати м'ясо на дрібні шматочки.

Цибулю очистити від лушпиння, дрібно порізати і додати в м'ясо голови. Посолимо м'ясо на смак і розбавимо бульйоном, в якому воно варилося. Від кількості рідини буде залежати консистенція зельцу. Засиплемо в масу ароматні приправи і почекаємо, коли все охолоне. Охолодженим м'ясом заповнимо поліетиленовий пакет більше ніж наполовину. Зав'яжемо ниткою пакет і укладемо в каструлю. Накриємо щільно кришкою, меншою за діаметром, і придавимо вантажем.

Залишимо зельц застигати на добу. Готовий продукт нарізається скибками, подається на тарілках з гірчицею, гострим хріном. До зельцу дуже хороша розсипчаста варена картопля, посипана подрібненою зеленню.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Emil Reimers: Sülzen, Aspik, Gelees. Viele Rezepte für ein interessantes Gebiet der Kochkunst. Heyne, München 1974, ISBN 3-453-40150-6 (= Heyne-Bücher, Band 4184, Praktische Reihe). (нім.)