Зелінська Віра Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віра Михайлівна Зелінська
Народилася 24 вересня 1952(1952-09-24)
с. Колиндяни Чортківський район, Тернопільська область, Україна
Померла 6 травня 2012(2012-05-06) (59 років)
Канада
Громадянство  УРСРУкраїна УкраїнаКанада Канада
Національність українка
Діяльність бандуристка, музична педагогиня
Alma mater Тернопільське музичне училище
Конфесія православ'я
Батько Михайло
Мати Стефанія
У шлюбі з Петро
Діти дочка Надія
Нагороди
Заслужений працівник культури України
Заслужений працівник культури України
Заслужений артист України
Заслужений артист України

Віра Михайлівна Боднар, у шлюбі Зазуляк-Зелінська (24 вересня 1952, с. Колиндяни, Україна — 6 травня 2012, Канада) — українська і канадська бандуристка, заслужена артистка України, педагог класу бандури. Серед її учнів бандуристка Галина Коваль[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 24 вересня 1952 року в селі Колиндяни Чортківського району Тернопільської області України.

Навчаючись у Колиндянській загальноосвітній школі, почала відвідувати перші уроки гри на бандурі в дитячій Чортківській музичній школі. Мала особливу прив'язаність і повагу до свого першого вчителя Олега Васильовича Шумиловича:

Уперше я почула звуки бандури, коли мені було п'ять років. До нас у село з концертом приїхала Чортківська капела бандуристів, якою на той час керував мій перший учитель. Він також виконав соло на бандурі — відтоді ці звуки назавжди запали мені в душу. Відразу ж після концерту я підійшла до Олега Васильовича й попросила його навчати мене гри на бандурі. А першою вчителькою співу була моя мама. Потім я ніколи не розлучалась із бандурою, та й не можу уявити своє життя без цього інструмента.

Закінчила Тернопільське музичне училище імені Соломії Крушельницької (1972). Працювала у Зборівській музичній школі Тернопільської області, а згодом, в Червоноградській музичній школі (1973) Львівської області.

Від 1996 — в Канаді. Працює викладачкою гри на бандурі при українській суботній школі імені Лесі Українки, а вже 2001 заснувала капелу бандуристів «Золоті струни».

Творчість[ред. | ред. код]

Усе своє життя Віра Зелінська виступала й у ролі виконавиці: з 1975 року в складі тріо бандуристок «Горлиця», двічі лауреата Міжнародного конкурсу «Золоті трембіти» (1991—1992). Тріо виступало не лише в Україні, але й в Росії, Польщі, Австрії, Угорщині, Югославії, Аргентині та Канаді. Бандуристки здійснили записи на Львівському та Київському радіо й телебаченні, а також випустили власний диск. Найпам'ятнішим для тріо був 1993 рік, коли вони взяли участь у Міжнародному конкурсі бандуристів імені Г. Хоткевича та побували з концертними виступами в круїзі Дніпром «Спадщина-93», який об'єднав українців цілого світу.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зелінська В.… — С. 93.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Паньків Р. (28 червня 2012). Блаженної пам’яті Віра Зелінська. Міст Online. Архів оригіналу за 12 листопада 2016. Процитовано 11 листопада 2016.
  • †Vera Zelinska - бл. пам. Віра Зелінська[недоступне посилання з липня 2019]