Земна твердь-2 (Дискавері)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Зоряний шлях: Дискавері»
«Земна твердь-2»
Terra Firma-2
Сезон № 3
Серія № 39-10
Перший показ 17 грудня 2020
Сценарій Хлое Домонт
Режисер(и) Калінда Васкес
Хронологія
Попередня Наступна
Земна твердь-1 Цитадель

Про епізод[ред. | ред. код]

Земна твердь-2 (Terra Firma-2) — тридцять дев'ятий епізод американського телевізійного серіалу «Зоряний шлях: Дискавері» та десятий в третьому сезоні. Епізод написав Хлое Домонт, а режисував Калінда Васкес. Перший показ відбувся 17 грудня 2020 року. Українською мовою озвучено студією «ДніпроФільм».

Зміст[ред. | ред. код]

Терранці поміщають Майкл під варту — вона вимагає від Джорджі гідної смерті. Джорджі намагається переконати Бернем вірно керувати Імперією Теранців поряд з нею, але отримує плювок в обличчя. Бернем ігнорує її, відмовляючись говорити або їсти в тюремній камері. Джорджі вирішує змінити правила утримання і Бернем поміщають в агонізатор — поки вона не пообіцяє свій союз Імперії. Імператорка доручає Вбиллі проявити себе найкраще з найгіршого боку — і зламати Майкл — аби показати її спільникам-змовникам силу Імперії. Детмер переконує Майкл здатися — і що навряд чи прилетить Лорка. Імператорка заходить в камеру сплячої Майкл й лишає іграшку-світлячків — як спомин про дитячі сновидіння Бернем. Майкл бере і їсть залишений їй кусень хліба.

Майкл вирішує присягнути на вірність імператорці та Імперії. Бернем обіцяє власноруч стратити усіх зрадників і шпигунів Габріеля Лорки. Імператорка в допомогу Майкл надає офіцерку Детмер. Майкл і Детмер влаштовують полювання на колишніх спільників. Після цього Майкл на очах імператорки і її особистої охорони убиває Детмер. Перед Майкл лишається завдання — знайти Лорку. В особистій розмові імператорка повідомляє слузі-келпійцю — вах'харай не є кінцем їхнього життя і радить як уникнути божевілля. І радить розповісти отримане знання іншим келіпйцям.

Знайшовши одного з прибічників Лорки на орбіті планети Райза, імперський корабель підбиває шатл і отримує від змовника дані про спробу Лорки убити імператорку. Змовника телепортують в камеру — Майкл застрелює його, а її спільники беруть на приціл імператорку. Майкл зауважує що не варто було довіряти їй; імператорка стверджує — вона й не довіряла. Вривається особиста охорона; імператорку захищають і слуги-келпійці. В бою імператорка вбиває Майкл мечем — і дістає кинджал зі своєї шиї. Смертельно поранену імператорку знаходить перероджений слуга-келпієць та імператорська охорона.

Закривши очі востаннє, Джорджі опиняється перед Карлом і Майкл. Доки вона була непритомна хвилину — її біодані у Дзеркальному Всесвіті записувалися 3 місяці. Майкл повідомляє їм, що він — Охоронець вічності, і що він закрив свої портали для звичайних людей під час Часових воєн. Він також стверджує, що досвід Джорджі був випробуванням, яке вона пройшла, і їй можна дати другий шанс у житті.

«Діскавері» намагається зв'язатися із пошкодженим келпійським кораблем в туманності. Стамецу і Рено допомагає Букер — він з допомогою технологій Смарагдового ланцюга приходить до висновку — статика «Діскавері» розташована в координатах простір-субпростір. Бук пропонує підсилити сигнал методою кур'єрів, які подорожують галактичними рукавами — і це вдається. Сенсори «Діскавері» досягають корабля і збирають дані.

Охоронець вічності відкриває ще один портал, через який Джорджі може пройти. Вони з Бернем прощаються і навіть говорять милі слова. Джорджі вирушає в той час, коли основний Всесвіт і Дзеркальний не віддалилися ще так сильно, аби вона могла вижити.

Сару звітує про встановлення зв'язку із келпійським кораблем адміралу Венсу. Адмірал шпетить Сару за дещо невідкориговані дії — в цей час Бернем сама повертається на «Діскавері». Адмірал висловлює співчуття щодо відбуття Джорджі.

Майкл не каже що імператорка перейшла в Дзеркальний всесвіт — екіпаж вважає її померлою. Члени екіпажу проводять невелику службу спогаду про Джорджі.

Чому лише біль вчить їх найкраще?

Виробництво[ред. | ред. код]

Сприйняття та відгуки[ред. | ред. код]

Станом на серпень 2021 року на сайті «IMDb» серія отримала 6.3 бала підтримки з можливих 10 при 2485 голосах користувачів.

Оглядач Скотт Колура для «IGN» писав так: «Прощання Джорджі і Майкл щире й тому спрацьовує, а актриси приголомшливі. Але залишається бажання, щоб до цього моменту подорож Джорджі до добра досягла більшого. Можливо, ця історія продовжиться у виокремленні лінії Відділу-31»[1]

В огляді для «Den of Geek» Кейті Барт надала епізоду оцінку 3 з 5 і відзначила: «Можливо, цей епізод також має на меті натякнути на те, що Майкл, з незаважаючим внутрішнім конфліктом щодо її місця в цьому новому світі, у якому опинилася команда „Discovery“, стане більше тією морально-нейтральною фігурою, яка розсуває межі, робить важкий вибір та є запит на її авторитет. Але брутальна відвертість Джорджі — це те, що нелегко замінити, і що зрештою надалі серіал дійсно пропустить.»[2]

Оглядач Зак Гендлен для «The A.V. Club» зазначав так: «Повернувшись на корабель, ми бачимо людей, які не є злими версіями себе. Майкл повертається, і ми бачимо сцену, коли акторський склад розмовляє про те, наскільки велика Джорджі. Я не думаю, що вона розмовляла з половиною цих людей, не образивши їх. Це дивна, непотрібна данина (особливо з огляду на те, що вона попрощалася із тими, хто мав підстави згадати її в останньому епізоді), який мав би більше сенсу у тривалішій серії. Але, мабуть, серіал ніколи не пройде повз можливості вшанування перемоги, виправдання чи чогось подібного. Єо — чудова акторка, Джорджі надала їй можливість помандрувати деякий час і за це заплатити; успіху, удачі, і сподіваюся, що їй сподобалося. Тепер давайте трохи втішимося, усвідомлюючи, що, нарешті, ми могли б побачити»[3]

Скотт Сноуден в огляді для «Space.com» відзначив епізод 7 балами з 10 і зазначив так: «Хоча подорожі до Дзеркального Всесвіту майже завжди цікаві, ця була не найкраща. По суті, основною метою двочастинного епізоду було створити майбутній спін-офф, який може називатися або не називатися „Відділом-31“, і це все. І таке відчуття, що сюжет скоротився. Однак, оскільки це була „ракета-носій“ для наступної глави про Джорджі, Єо, природно, була центральною постаттю. І в цьому сенсі вона добре відіграла обидва епізоди».[4]

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сонеква Мартін-Грін Майкл Бернем Майкл Бернем
Даг Джонс Сару Сару
Ентоні Репп Пол Стамец Пол Стамец
Мері Вайзман Сільвія Тіллі Сільвія Тіллі
Девід Аджала Клівленд Букер Клівленд Букер
Вілсон Круз Гаг Калбер Гаг Калбер
Мішель Єо Філіппа Джорджі Філіппа Джорджі
Одед Фер адмірал адмірал Чарльз Венс
Блу дель Барріо Адіра Адіра
Ганна Чізман Ейріам Ейріам
Пол Гілфойл Карл Карл
Деніел Кеш Дугган Дугган
Тіг Нотаро Джет Рено Джет Рено
Рекха Шарма командер Лендрі командер Лендрі
Емілі Коутс Кейла Делмер Кейла Делмер
Патрік Квок-Чун Ріс Ріс
Ойїн Оладейо Джоан Овосекун Джоан Овосекун
Ронні Роу Брюс лейтенант Брюс

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Star Trek: Discovery Review — 'Terra Firma, Part 2' — A Trek Icon Revisited. Архів оригіналу за 11 вересня 2021. Процитовано 11 вересня 2021.
  2. Star Trek: Discovery Season 3 Episode 10 Review: Terra Firma, Part 2. Архів оригіналу за 11 вересня 2021. Процитовано 11 вересня 2021.
  3. Georgiou tries to mend her ways on a too-long Discovery. Архів оригіналу за 4 вересня 2021. Процитовано 11 вересня 2021.
  4. 'Star Trek: Discovery' concludes Georgiou's journey in 'Terra Firma, Part 2'. Архів оригіналу за 11 вересня 2021. Процитовано 11 вересня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]