Земноводні гусениці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Земноводні гусениціличинки гавайських молей роду Hyposmocoma родини розкішних молей (Cosmopterigidae), які здатні жити як під водою, так і на суші. У цей час відомо принаймні 12 земноводних Hyposmocoma. Рід є повністю ендемічним для Гавайських островів.

Це єдині з відомих комах, здатних жити під водою і на суші.[1] Описано в 2010 році ентомологами Гавайського університету на Маноа. Гусениці живуть у швидких потоках під водою і на камінні без води. Здатні виживати під водою до місяця.[2]

Близько 0,5% гусениць метеликів є водними і живуть під водою. Проте водні гусениці мають зябра і тому не здатні жити на повітрі.

Гусениці ж Hyposmocoma не мають зябер або аналогічних їм утворень і дихають шкірою, абсорбуючи кисень з води, тому їм необхідні швидкі потоки. Живуть на дні гірських струмків, прикріплюючись до каменів за допомогою виділених шовкових ниток, але можуть жити і на суші подібно звичайним сухопутним комахам.[1] Види відрізняються різноманітними розмірами і формами шовкових коконів, в яких мешкають.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Milius, Susan (23 березня 2010). Hawaiian Caterpillars Are First Known Amphibious Insects. U.S. News & World Report. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  2. Schenkman, Lauren (22 березня 2010). Landlubber Caterpillars Take to the Water. Science Magazine. Архів оригіналу за 6 березня 2012. Процитовано 15 листопада 2011.

Посилання[ред. | ред. код]