Зериг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зериг
Зериг
Зериг
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Змії (Serpentes)
Родина: Піщані змії (Psammophiidae)
Рід: Піщана змія (Psammophis)
Вид: Зериг
Psammophis schokari
Forsskål, 1775
Поширення зерига
Поширення зерига
Посилання
Вікісховище: Psammophis schokari
Віківиди: Psammophis schokari
EOL: 459774
ITIS: 1081870
МСОП: 164704
NCBI: 292864

Зериг (Psammophis schokari) — отруйна змія з роду піщана змія (Psammophis) родини піщаних змій (Psammophiidae). Інша назва «піщана змія Форсколя».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 92 см. Передній кінець морди тупо закруглений. Досить вузька голова слабко відмежована від шиї. Зіниці круглі. Лобовий щиток довгий, звужений позаду. Є один низький й довгий виличний щиток, один великий передочний щиток, який торкаєтьсяз лобового. Навколо тулуба є 17 гладеньких лусок. Черевних щитків: 172—198, підхвостових щитків: 105—135 пар. Анальний щиток розділений.

Верхня сторона тулуба світло-коричнева, сіро-коричнева або блідо-оливкова з 2 темними у світлій облямовці поздовжніми смужками, які починаються від очей та тягнуться з боків голови й тулуба. Тонка переривчаста лінія проходить уздовж хребта, по боках від неї розташовані ще темніші смуги з чорною пунктирною облямовкою. Присутній темний характерний візерунок з симетрично розташованих на тім'яних щитках смужок неправильної форми і округлого плями між ними. Черевна сторона забарвлена у жовтуватий або білуватий колір з дрібними темними плямами по краях й в середній частині черевних щитків, іноді вони зливаються у більш-менш виражені поздовжні смуги.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє круті та кам'янисті схили з розрідженою рослинністю, схили пагорбів, вкриті травою й колючкою, скельні вершини останцевих сопок. Зустрічається на висоті до 1500 м над рівнем моря. Активний удень. Виходить з зимівлі в останній декаді березня, активність триває до середини жовтня. Харчується ящірками, гризунами.

Це яйцекладна змія. Самиця відкладає до 30 яєць.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від північної Африки та Аравійського півострова через Передню Азію до південного Туркменістану на півночі та до Пакистану, північно-західної Індії на сході.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ulrich Gruber: Die Schlangen Europas. Franckh'sche Verlagsbuchhandlung, Stuttgart 1989; Seite 157—159. ISBN 3-440-05753-4.
  • Согур Л. М. Зоологія: курс лекцій. — К.: Фітосоціоцентр, 2004. — 308 с.