Парантроп Бойса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Зинджантроп)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
† Парантроп Бойса

Реконструкція
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Сухоносі (Haplorrhini)
Парворяд: вузьконосі (Catarrhini)
Надродина: Людиноподібні (Hominoidea)
Родина: Гомініди (Hominidae)
Рід: Парантроп (Paranthropus)
Вид: Парантроп Бойса
Paranthropus boisei
(Mary Leakey, 1959)
Синоніми
*Australopithecus boisei
(Dart, 1938)
Посилання
Вікісховище: Paranthropus boisei
Віківиди: Paranthropus boisei
EOL: 4454137
Fossilworks: 83068
Череп, знайдений Мері Лікі в 1959 р. і нижня щелепа, знайдена Kamoya Kimeu in 1964 р.

Парантроп Бойса (Paranthropus boisei Mary Leakey, 1959), або австралопітек Бойса, спочатку також зинджантроп (Zinjanthropus boisei) — наймасивніший вид парантропів, виявлений у 1959 році подружжям Лікі в східно-африканських ущелинах Олдувай, Кообі-Фора, Локалей і ряді інших. Вони датовані від 2,5 до 1 млн років тому. Аж до 1972 року вважався «безсумнівним австралопітеком»[1]

Вид описаний Мері Лікі в 1959 р. по черепу, виявленому в шарах олдувайської культури. Наймасивніший з усіх австралопітеків: характерні величезні моляри, важкі щелепи, які, однак, не виступають вперед, великі кісткові гребені, що служили для прикріплення жувальних м'язів. Загальна статура була масивною, мабуть, дуже великою на зріст — 1,2-1,6 м, парантроп Бойса важив від 40 до 90 кг. Парантропи Бойса були повністю прямоходячими. Обсяг мозку 400–500 см3 (у сучасної людини в середньому 1350 см3).

Важливо, що разом з парантропом Бойса було знайдено горіхову шкаралупу, що в сукупності з потужними зубами (щелепами) дає підстави вважати, що цей вид мав рослинну спеціалізацію. Також поряд були знайдені примітивні кам'яні знаряддя (оббита галька). Спочатку Луїс Лікі вважав (помилково), що зинджантроп почав використовувати кам'яні знаряддя першим з усіх тварин в історії, і консиліум вчених з небажанням визнав що парантроп Бойса є однією з «відсутніх ланок» оскільки при всьому примітивізмі вмів виготовляти кам'яні знаряддя. Але вже через кілька місяців у 1960 році Лікі відновив істину, повернувся до Африки і відкопав на тому ж таки місці і Homo habilis — справжнього власника тих кам'яних знарядь, а парантроп Бойса, відповідно, ставши обідом Homo habilis був сильно знижений в ранзі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Поршнев Б. Ф. О начале человеческой истории. М.: ФЭРИ-В, 2006. — С.35

Див. також[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]