Злидні (мультфільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Злидні»
Кадр із мультфільму «Злидні»
Вид Анімаційна комедія
мультфільм
Жанр казка
Режисер Степан Коваль
Сценарист Олександр Татарський
Оператор Володимир Галицкий, асистент оператора Дмитрий Шатко
Композитор Лев Землинский
Художник Ольга Фоменко, Олена Цебрик, Андрей Коваль
Кінокомпанія «Пілот»
Тривалість 12 хв.
Мова російська
Країна Росія Росія
Рік 2005
IMDb ID 0800276

«Злидні» — російсько-український анімаційний фільм 2005 року режисера Степана Коваля за мотивами гуцульської народної казки, виконаний у пластиліновій техніці. Входить до циклу «Гора самоцвітів», який міститиме понад півсотні анімаційних фільмів, кожен з яких представлятиме певну національну народну казку.

Сюжет[ред. | ред. код]

У Карпатах мешкає сім'я - Петро та Марічка з дітьми. Вони мають своє багате господарство, що включає як тварин, так і город. Петро зі своєю дружиною - хазяйновиті люди, які постійно працюють. Саме за все це їм заздрять сусіди. Одного дня господарство Петра і Марічки почало розвалюватися і, як з'ясувалося, в усьому виною були лиходії, які оселилися у них.

Петро вирішує вивести їх з дому під мелодію своєї сопілки та залишає їх у глибокій ямі, а вночі лиходії вибираються з неї. Наступного дня родина відновлює своє господарство. Марічка йде в ліс по гриби, щоб приготувати на обід із ними вареники. Там вона знаходить величезний гриб і приносить його додому, але як виявилося це був зовсім не гриб, а лиходії. Господарство Петра і Марічки знову руйнується через них. Петро знову виводить їх під сопілку і залишає на дні глибокого озера.

В озері лиходії набувають вигляду риби. Наступного дня діти Петра і Марічки вирушають на риболовлю, ловлять лиходіїв і приносять додому під виглядом риби. Тепер господарство майже повністю зруйноване, і Петро вирішує обміняти в сусідів свою сопілку на пляшку горілки. Лиходії вирішують випити горілки і залазять у пляшку, яку закрили корком і викинули в болото. Після того, як господарство Петра і Марічки стало ще кращим, їхні сусіди із заздрощів вирішують повернути їм лиходіїв, але вони не повертаються до них, а залишаються жити у сусідів. Відтоді лиходії стали селитися у тих, хто заздрить сусідам.

Ролі озвучували[ред. | ред. код]

Продюсування[ред. | ред. код]

Мультфільм створено на замовлення московської студії «Пілот» та її співзасновника Олександра Татарського.

Зі сторони України мультфільм продюсували Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів Крок та його директор Ірина Каплична.

Бюджет фільму — близько 100 тисяч доларів.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Golden Mboni Lola Kenia Festival
  • Срібний ведмідь Festival der Nationen Ebensee
  • ІІ премія Ja Ja Festival
  • приз глядацьких симпатій за найкраще дитяче кіно ANIMADRID
  • диплом журі World Festival of Animated Films in Zagreb,

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]