Зніт алсинолистий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Зніт мокричнолистий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зніт алсинолистий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Миртоцвіті (Myrtales)
Родина: Знітові (Onagraceae)
Рід: Зніт (Epilobium)
Вид:
Зніт алсинолистий (E. alsinifolium)
Біноміальна назва
Epilobium alsinifolium

Зніт алсинолистий[1][2], або зніт мокричниколистий[3] (Epilobium alsinifolium) — вид трав'янистих рослин родини онагрові (Onagraceae), поширений в арктичних, субальпійських і альпійських областях Європи. Етимологія: лат. folius — «листя», лат. alsinifolium — листя як у рослин роду Alsine[4].

Опис[ред. | ред. код]

Це багаторічні трав'янисті рослини, 10–25(45) см заввишки. Рослини відносно міцні, з підземними пагонами, які розвиваються восени і покриті м'ясистими жовтуватими лускатими листочками. Стебла голі, часто червонуваті, 1–1.5(3) мм у діаметрі, прості або рідко розгалужені, з 2(4) запушеними листовими лініями. Листки протилежні, тільки горішні чергуються. Стеблові листки товстуваті, яйцевидо-еліптичні, 10–35 мм довжини, слабовиїмчасто-зубчасті, на коротких (2–4 мм довжини) черешках. Суцвіття містить від двох до п'яти квіток. Бутони яйцевиді, коротко загострені. Квіти воронкоподібні, від 7 до 12 мм у діаметрі. Чашолистків чотири, в основному, 4–5 мм завдовжки. Пелюсток чотири, бузкові або рожеві, 8–15 мм завдовжки, з 5–6 поздовжніми червоними жилками. Плоди — капсули довжиною в два або три сантиметри, містять багато насіння. Гладке темно-коричневе насіння має довжину від 1.3 до 1.8 мм.

Період цвітіння з червня по вересень. Запилення відбувається метеликами й мухами, або шляхом самозапилення.

Поширення[ред. | ред. код]

Європа, від Карпат до Сьєрра-Невада, Норвегії й Ісландії. За межами Європи, наявне тільки на західному узбережжі Ґренландії[5]. Зростає на місцях, багатих поживними речовинами і перегноєм, на глинястому ґрунті в арктичних, субальпійських і альпійських областях.

В Україні зростає на вологих луках, болотах, берегах високогірних річок у субальпійському поясі — в Карпатах, зрідка[2]. Входить до списку рослин, які потребують охорони на території Закарпатської області[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Довідник назв рослин України. Архів оригіналу за 11 жовтня 2021. Процитовано 1 березня 2017. 
  2. а б Доброчаева Д.Н., Котов М.И., Прокудин Ю.Н., и др. Определитель высших растений Украины. — Киев : Наукова думка, 1987. — С. 208. (рос.)(укр.)
  3. а б Андрієнко Т.Л., Перегрим М.М. (уклад.). Офіційні переліки регіонально рідкісних рослин адміністративних територій України (довідкове видання). — Київ : Альтерпрес, 2012. — 148 с. — ISBN 978-966-542-512-0.
  4. Dictionary of Botanical Epithets (англ.). www.winternet.com. Архів оригіналу за 9 жовтня 2016. Процитовано 1 березня 2017. 
  5. Online Atlas of the British and Irish Flora [Архівовано 23 вересня 2015 у Wayback Machine.] (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]