Зодіак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Зодіакальні сузір'я)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зодіакальні таблиці. Апокаліптичний рукопис XV сторіччя

Зодіа́к (грец. ζῳδιακός κύκλος — тваринне коло) — пояс на небі, яким рухаються Сонце, Місяць і планети. Зодіак простягається приблизно на 8° на північ і південь від екліптики, яка є видимим шляхом Сонця через небесну сферу протягом року[1].

У західній астрології зодіак поділяється на дванадцять знаків зодіаку: Овен, Телець, Близнята, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон, Стрілець, Козоріг, Водолій і Риби. Кожен астрологічний знак займає 30° небесної довготи і приблизно відповідає однойменним астрономічним сузір’ям[2][3]. Однак дати перебування Сонця в цих сузір'ях, визначені в давнину, за останні дві тисячі років змістились приблизно на місяць через прецесію рівнодення так що, наприклад, астрологічний знак Рака найчастіше мають люди, народжені, коли Сонце перебувало в сузір'ї Близнят, знак Близнят — народжені, коли Сонце перебувало в сузір'ї Тельця тощо[4]. Екліптика також перетинає границі сузір'я Змієносець[5], яке, однак, в давні часи не включалося в зодіак. Сузір'я Кита й Оріона не перетинаються екліптикою, але перебувають достатньо близько від неї, щоб Місяць і планети могли іноді в них заходити[6] і таким чином теж можуть включатися в зодіак.

Поділ екліптики на 12 рівних знаків зодіаку виник у вавилонській астрономії в 1-му тисячолітті до н.е. Звідти у II ст. до н.е. він був запозичений у грецьку астрономію. В сучасній астрономії продовжує вживатись екліптична система координат, в якій за основу береться площина екліптики (середина зодіаку).

Назва[ред. | ред. код]

Слово «зодіак» походить від давньогрецького ζῳδιακός κύκλος (zōdiakòs kýklos)[7], що означає «тваринне коло», або точніше «цикл/коло маленьких тваринок». Слово ζῴδιον (zōdion) є зменшувальним від ζῷον (zōon) - «тварина»[8]. Назва відображає велику кількість тварин та інших міфологічних істот серед дванадцяти знаків.

Історія[ред. | ред. код]

Виділення Зодіаку як кола небесної сфери, вздовж якого відбувається видимий рух Місяця, Сонця і планет, відбулось у Вавилоні. Перша згадка про зодіакальний пояс у письмових джерелах Вавилона є в серії клинописних табличок «Мул Апін» (MUL.APIN — сузір'я Плуга), датованих початком VII століття до н. е.: тексти містять перелік 18 сузір'їв на «шляху Місяця» і вказано, що Сонце і п'ять планет пересуваються цим же шляхом, а також виділяється група при-екваторіальних (відповідно, близьких до екліптики) зір. У VII—VI століттях до н. е. згадується поділ зодіакальної зони на 36 ділянок по 10° (так звані деканати, декани або фаси).

Поділ зодіаку на 12 рівних частин по 30° відбувся, імовірно, на початку V століття до н. е., коли 10°-ні ділянки були згруповані по три — на цей період припадають згадки зодіакальних гороскопів; у вавилонських астрономічних «щоденниках» 12 зодіакальних сузір'їв згадуються з кінця V — початку IV століть до н. е.

Поділ зодіаку на 36—12 ділянок був зумовлений шістдесятковою системою числення Вавилону. Коло поділялося на 360 частин (градусів), що приблизно відповідало кількості днів у році. Зодіакальна вавилонська система служила також і системою небесних координат: екліптичні довготи світил відраховувались в межах зодіакальної ділянки від його західної межі на схід.

Дендерський зодіак у Луврі

Декадна система з 10°-ми ділянками була сприйнята єгипетською астрономією, причому кожній ділянці — декаді — було відповідно призначено деканальні божества (в грецькому варіанті — «декани»). В елліністичному Єгипті користувались комбінованою системою — прикладом чого є так званий Дендерський зодіак (1 ст. до н. е.) — барельеф, котрий розташовувався на стелі одного із приміщень храму богині Хатхор у Дендері, де кожен із дванадцяти зодіакальних секторів розбито на три декани.

Грецька астрономія перейняла зодіакальну систему вавилонян у варіанті з поділом на 12 однакових частин. Перша згадка зодіаку в грецьких джерелах пов'язана з Евдоксом Кнідським — основоположником давньогрецької теоретичної астрономії (середина IV ст. до н. е.) Було виділено окрему групу з 12 сузір'їв, кожне з яких позначалося окремим знаком. Назви знаків і сузір'їв у ті часи збігалися. Знаками зодіаку позначали також місяці[9].

Давні греки пов'язували знаки зодіаку з міфами: Овен — золоторунний баран, що ніс Фрікса й Геллу, Телець — бик, який викрав Європу, Близнята — Діоскури, Лев — Немейський лев, Стрілець — Кентавр, Рак — рак, що хотів допомогти Лернейській гідрі, коли на неї напав Геракл тощо.

Види Зодіаку[ред. | ред. код]

  • тропічний
    За часів Гіппарха точка весняного рівнодення розташовувалася у сузір'ї Овна і знак цього сузір'я застосовується для позначення точки весняного рівнодення і досі, хоча за дві тисячі років внаслідок прецесії вона змістилася у сусіднє сузір'я Риб. Перські астрологи середини I тис. н. е. та арабські астрологи наступних століть використовували тропічний Зодіак, що підтверджується збереженими десятками арабських гороскопів на інгресію Сонця в знак Овна: ці інгресії збігалися з датами весняних рівнодень. Саме цей Зодіак використовується західними астрологами і дотепер.
  • сидеричний — відлік координат прив'язаний до визначених зірок, відповідно, до сузір'їв.
    Власне сидеричний Зодіак використовується в індійській астрології, маючи кілька варіантів.

Внаслідок явища випередження рівнодень тропічне зодіакальне коло зміщується не лише на фоні нерухомих зодіакальних сузір'їв, а й щодо сидеричного зодіакального кола, або, аналогічно, сидеричний та тропічний зодіаки дуже повільно зміщуються один щодо іншого. Раз на понад дві тисячі років інший знак сидеричного зодіаку персікається з 0°Овна тропічного, що початкує зміну астрологічної ери (наприклад, закінчення ери Риб та настання ери Водолія).[10]

Знаки Зодіаку[ред. | ред. код]

Докладніше: Знаки зодіаку

Традиційно Знаки Зодіаку згруповані за різними ознаками:

  • трипліцитети стихій: вогняний (Овен, Лев, Стрілець), повітряний (Близнята, Терези, Водолій), земний (Телець, Діва, Козоріг) та водяний (Рак, Скорпіон, Риби);
  • чоловічі (вогняні та повітряні) і жіночі (земні та водяні);
  • кардинальні: Овен — знак весняного рівнодення, Терези — осіннього, Рак — знак літнього сонцестояння, Козоріг — зимового. Ці знаки Зодіаку названі кардинальними (поворотними, або кутовими), оскільки із «входженням» до них Сонця відбуваються зміни у співвідношенні тривалості дня і ночі, тобто зміна пори року.
  • фіксовані (або нерухомі): Телець, Лев, Скорпіон, Водолій; ці знаки наступні за кардинальними;
  • мутабельні (або перехідні): Близнята, Діва, Стрілець, Риби; ці знаки наступні за фіксованими, завершують пору року.

Зодіакальні сузір'я[ред. | ред. код]

Знаки Зодіаку не є тотожним терміном до зодіакальних сузір'їв.

До зодіакальних сузір'їв належать Овен, Телець, Близнята, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон, Стрілець, Козоріг, Водолій, Риби.

Важливо розрізняти знаки зодіаку від сузір'їв, пов'язаних з ними, але не тільки через віддалення їх один від одного з причини прецесії рівнодень, а ще й тому, що сузір'я різноманітні за формою та розміром і займають різну ширину екліптики. Наприклад, сузір'я Діви займає в п'ять разів більше екліптичної довготи, ніж сузір'я Скорпіона. Знаки зодіаку, з іншого боку, абстраговані від сузір'їв, і становлять рівно одну дванадцяту частину від повного кола кожен, тобто 30°-ий сектор, або ж шлях, пройдений Сонцем приблизно за 30,4 днів.

Межі нинішніх сузір'їв було визначено 1930 року Міжнародним астрономічним союзом. Власне екліптика проходить через ще одне (тринадцяте) сузір'я — Змієносця — розташоване між Скорпіоном і Стрільцем, на що також вказано в Альмагесті Птолемея. Сонце проходить через сузір'я Змієносця в період 30 листопада — 17 грудня. До знаків зодіаку, відповідно до традиційних астрологічних шкіл, сузір'я Змієносець не належить.

Таблиця дат[ред. | ред. код]

У наступній таблиці порівнюються дати періодів (за Григоріанським календарем), коли Сонце входить

Знак зодіаку Сузір'я
назва символ тропічний зодіак сидеричний зодіак
(Джйотиша[11])
назва[12] перебування Сонця у сузір'ї тривалість перебування найяскравіша зірка сузір'я[13]
Овен Aries 21 березня — 20 квітня Меша (Aries)

14 квітня — 15 травня

Овен 19 квітня — 14 травня 25.5 доби Гамаль
Телець Taurus 21 квітня — 21 травня Врішабха (Taurus)

15 травня — 15 червня

Телець 14 травня — 21 червня 38.2 доби Альдебаран
Близнята Gemini 22 травня — 21 червня Майтхуна (Gemini)

15 червня — 17 липня

Близнята 21 червня −21 липня 29.3 доби Поллукс
Рак Cancer 22 червня — 22 липня Карка (Cancer)

17 липня — 17 серпня

Рак 21 липня — 11 серпня 21.1 доби Альтарф
Лев Leo 23 липня — 22 серпня Сімха (Leo)

17 серпня — 17 вересня

Лев 11 серпня — 17 вересня 36.9 доби Регул
Діва Virgo 23 серпня — 23 вересня Канья (Virgo)

17 вересня — 17 жовтня

Діва 17 вересня — 31 жовтня 44.5 доби Спіка
Терези Libra 24 вересня — 23 жовтня Тула (Libra)

17 жовтня — 16 листопада

Терези 31 жовтня — 21 листопада 21.1 доби Зубен Ельшемалі
Скорпіон Scorpio 24 жовтня — 22 листопада Врішчіка (Scorpio)

16 листопада — 16 грудня

Скорпіон 21 листопада — 30 листопада 8.4 доби Антарес
- Ophiuchus - - Змієносець 30 листопада — 18 грудня 18.4 доби Рас Альхаг
Стрілець Sagittarius 23 листопада — 21 грудня Дхану (Sagittarius)

16 грудня — 14 січня

Стрілець 18 грудня — 21 січня 33.6 доби Каус Австраліс
Козоріг Capricornus 22 грудня — 20 січня Макара (Capricorn)

14 січня — 13 лютого

Козоріг 21 січня — 17 лютого 27.4 доби Шедді
Водолій Aquarius 21 січня — 19 лютого Кумбха (Aquarius)

13 лютого — 15 березня

Водолій 17 лютого — 13 березня 23.9 доби Садалсууд
Риби Pisces 20 лютого — 20 березня Міна (Pisces)

15 березня — 14 квітня

Риби 13 березня — 19 квітня 37.7 доби

Unicode[ред. | ред. код]

У Unicode символи знаків зодіаку закодовані в блоці «Miscellaneous Symbols». Їх можна змусити виглядати як текст, додавши U+FE0E, або як емодзі, додавши U+FE0F[14]:

Unicode character text emoji
U+2648 ARIES (HTML ♈) ♈︎ ♈️
U+2649 TAURUS (HTML ♉) ♉︎ ♉️
U+264A GEMINI (HTML ♊) ♊︎ ♊️
U+264B CANCER (HTML ♋) ♋︎ ♋️
U+264C LEO (HTML ♌) ♌︎ ♌️
U+264D VIRGO (HTML ♍) ♍︎ ♍️
U+264E LIBRA (HTML ♎) ♎︎ ♎️
U+264F SCORPIUS (HTML ♏) ♏︎ ♏️
U+2650 SAGITTARIUS (HTML ♐) ♐︎ ♐️
U+2651 CAPRICORN (HTML ♑) ♑︎ ♑️
U+2652 AQUARIUS (HTML ♒) ♒︎ ♒️
U+2653 PISCES (HTML ♓) ♓︎ ♓️
U+26CE OPHIUCHUS (HTML ⛎) ⛎︎ ⛎️

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. zodiac. Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Архів оригіналу за 26 September 2016. Процитовано 19 September 2017. 
  2. Because the signs are each 30° in longitude but constellations have irregular shapes, and because of precession, they do not correspond exactly to the boundaries of the constellations after which they are named.
  3. Noble, William (1902). Papers communicated to the Association. The Signs of the Zodiac.. Journal of the British Astronomical Association. 12: 242–244. Bibcode:1902JBAA...12..242N. 
  4. The Constellations of the Zodiac, AstronomyOnline.org
  5. Serviss, Garrett P. (1908). Astronomy With the Naked Eye. Harper & Brothers, New York and London. с. 105, 106. 
  6. Kidger, Mark (2005). Astronomical Enigmas: Life on Mars, the Star of Bethlehem, and Other Milky Way Mysteries. The Johns Hopkins University Press. с. 38–39. ISBN 9780801880261. 
  7. . ISBN 9789004122598.  {{cite encyclopedia}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  8. Шаблон:OEtymD
  9. Зодіакальні сузір'я // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 174. — ISBN 966-613-263-X.
  10. Марк Русборн, Запретное искусство: самоучитель по хорарной астрологии в 4-х частях.- М.:Изд-во «Доктор Гаспар»,2010.-302с., стр. 77-79.
  11. Відповідно до Лагірі (англ. N.C. Lahiri) різниця між сидеричним та тропічним зодіаком на початок 2013 р. становить 24-02-20 град-мін-сек і постійно зростає так на початок 2113 р. становитиме 25-26-30
  12. Олександр Пономарів Культура слова: мовностилістичні поради [Архівовано 1 червня 2013 у Wayback Machine.]
  13. Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — 548 с. : іл. — ISBN 966-613-263-X.
  14. Zodiacal symbols in Unicode block Miscellaneous Symbols. The Unicode Standard. 2010. Архів оригіналу за 22 August 2017. Процитовано 23 March 2018. 

Література[ред. | ред. код]

Сузір'я Зодіаку

Овен | Телець | Близнята | Рак | Лев | Діва | Терези | Скорпіон | Стрілець | Козоріг | Водолій | Риби
Хоча Сонце проходить і через 13-е сузір’я Змієносця, його традиційно не включають до зодіакальних сузір’їв.