Золотий диск

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Золота платівка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Золотий диск — спеціальний приз у вигляді золотої платівки для виконавців, у яких наклад записів перевищив визначену кількість: у Великій Британії — 100 тис., в США — 500 тис. примірників і т. д. Перевищення «золотого» накладу у два та більше разів робить Золотий диск платиновим. Діамантовий диск у США присуджується за наклад понад 10 млн примірників.

Серед володарів найбільшої кількості призів — як естрадні виконавці (Каунт Бейсі, Елвіс Преслі, Елла Фіцджеральд, Джиммі Гендрікс, Пол Маккартні, гурти «Бітлз», «Роллінг Стоунз» та інші), так і видатні виконавці класичної музики (Б. Джільї, Пласідо Домінго, Монсеррат Кабальє, Енріко Карузо, Ієгуді Менухін, М. дель Монако, Святослав Ріхтер, Лучано Паворотті, Леопольд Стоковський та ін.).

Першим сертифікованим золотим диском у США при продажі понад 1 млн. 200 тис. примірників став запис пісні «Чатануга чу-чу» із фільму «Серенада Сонячної долини», записаний у 1941 році оркестром Глена Міллера та Дороті Дандрідж.

Україна[ред. | ред. код]

В Україні золотим диском вважається запис із об'ємом продаж у 50 тис. примірників, платиновим — 100 тис., діамантовим — 500 тис.[1]

Обсяги продажів для золотих дисків у інших країнах див. у статті Сертифікація музичних записів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 січня 2017. Процитовано 27 листопада 2007.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]