Золотиста кирпоноса мавпа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Золотиста кирпоноса мавпа
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Rhinopithecus
Вид:
R. roxellana
Біноміальна назва
Rhinopithecus roxellana
Milne-Edwards, 1870

Rhinopithecus roxellana (Рінопітек золотий[1]) — вид приматів з роду Rhinopithecus родини Мавпові.

Опис[ред. | ред. код]

Голова й тіло завдовжки 57-76 см, хвіст — 51-72 см, вага самців: 15-39 кг, самиць: 6,5-10 кг. Тулуб і кінцівки частіше червонувато-жовтого забарвлення, з відтінком від коричневого до світло-оранжевого. Спина і хвіст темно-коричневі, є смуга на голові та плечах чорного кольору. Хутро цих тварин відносно довге. Морда біла і гола, область навколо очей світло-блакитного забарвлення. Як і всі види роду характеризується коротким кирпатим носом, чиї отвори спрямовані вперед.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Китай (провінції Ганьсу, Хубей, Шаньсі, Сичуань). Цей вид зустрічається тільки в гірських лісах, де сніговий покрив може триматись до шести місяців у році. У горах Циньлін він знаходиться в змішаних листяно-широколистяних лісах від 1400 до 2800 м. Може також проживати й в інших типах лісу, в тому числі змішаних хвойно-широколистяних і широколистяно-листяних. Ці тварини є одними з найбільш холодостійких приматів.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Це напів-земний, денний і листоїдний вид, але також їсть насіння, фрукти, кору, комах і дрібних хребетних. Вони живуть у групах різних розмірів. Ядро складається з гаремної групи. Ці гаремні групи стабільні і створені з 9—18 тварин. Є й холостяцькі групи, що складаються з 4-7 самців.

Спарювання відбувається в період з вересня по листопад. Після приблизно шестимісячного періоду вагітності з березня по травень, як правило, народжується один малюк. Він спочатку має чорну спину та голову, живіт біло-сірий. Виховує дитя матір, інші самиці групи теж піклуються про нього. Приблизно через п'ять місяців він приймає вперше тверду їжу, відлучається від молока в 1—1,5 років. Самці підлітки залишають групу в близько 3 роки. Більшість самиць, проте, залишаються на все життя в рідній групі.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Головною загрозою для виду є втрата лісів через розширення сільськогосподарських площ, особливо за межами охоронних територій. Цей вид занесений до Додатку I СІТЕС, мешкає в природоохоронних територіях.

Етимологія[ред. | ред. код]

Вид названо на честь Роксолани через те, що Роксолана, як і цей вид мавп, мала довге золоте волосся та кирпатий ніс[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Beolens, B.; Watkins, M.; Grayson, M. The eponym dictionary of mammals. — Baltimore : JHU Press, 2009. — С. 351. — ISBN 0801893046.

Посилання[ред. | ред. код]