Окупація Німеччини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Deutsches Reich
Німеччина
1945 – 1949

Прапор Німеччина

Прапор окупованої Німеччини (Бізонії та Тризонії)

Німеччина: історичні кордони на карті
Німеччина: історичні кордони на карті
Мапа поділу Німеччини протягом 1945–1949
Столиця Франкфурт, Бад-Ейнгаузен, Баден-Баден, Східний Берлін
Форма правління Окупація
Історичний період Друга світова війна
 - Акт про капітуляцію Німеччини 7 травня 1945
 - Ліквідовано 1949
Попередник
Наступник
Третій Рейх
Федеративна Республіка Німеччина
Німецька Демократична Республіка
Саар
Західний Берлін
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Окупація Німеччини

Німеччина в період між 1945 та 1949 роками переживала період окупації союзниками по Антигітлерівській коаліції, який також відомий як «нульові роки». Цей період характеризувався повоєнними реформами в Німеччині, що тоді не була єдиною державою, а складалася з 4 зон окупації: Американської, Британської, Радянської та Французької. Завершився період «нульових років» утворенням двох німецьких держав: ФРН (23 травня 1949) та НДР (7 жовтня 1949).

Схема поділу Німеччини після Другої Світової Війни

Історія[ред. | ред. код]

Після Другої світової війни питання долі Німеччини було одним з центральних під час обговорення главами держав-учасниць Антигітлерівської коаліції шляхів повоєнного врегулювання. У ході війни Німеччина зазнала тяжких втрат: 13 млн загиблих (18% населення), промислове виробництво скоротилося до 30% порівняно з довоєнним рівнем, висока інфляція. За рішеннями Ялтинської і Потсдамської конференцій Німеччину було поділено на 4 зони окупації, Берлін на 4 сектори. Верховна влада належала урядам СРСР, США, Великої Британії, Франції. З командувачів окупаційних військ було утворено Контрольну Раду, яка у своїй діяльності керувалася союзницькими угодами та рішеннями Потсдамської конференції.

Уже влітку 1946 року виявилися принципові розбіжності між західними державами і СРСР у вирішенні питання про майбутнє Німеччини. У грудні між Великою Британією і США була укладена угода про об'єднання їхніх зон окупації. Так виникла Бізонія (тобто «дві зони»). У лютому 1948 року до цієї угоди приєдналася Франція, і Бізонія трансформувалася в Тризонію.

1948 року Тризонія приєдналася до «плану Маршалла». Було вирішено питання про скликання в Тризонії Установчих зборів для організації нової влади. Це відбулося без участі СРСР, представники якого вийшли зі складу Союзної контрольної ради на знак протесту проти дій США і Великої Британії.

У трьох західних окупаційних зонах була проведена грошова реформа. Замість рейхсмарки, що майже повністю знецінилася, у червні 1948 року була введена нова грошова одиниця — західнонімецька марка.

Після окупації[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]