Зоря (стадіон, Білозір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Зоря»
Повна назва Стадіон «Зоря»
Країна  Україна
Розташування Україна, Черкаська область,
Білозір'я, вул. Незалежності
Побудовано весна 2012
Покриття штучне
Команда (-и) «Черкащина»
Вміщує 972 глядача
Розміри поля 105×68 м
Зоря (стадіон, Білозір'я) у Вікісховищі

Стадіон «Зоря» — стадіон у селі Білозір'я, що на Черкащині, відкритий навесні 2012 року. Вміщує 972 глядача, розмір поля — 105×68 м. Домашня арена футбольного клубу «Черкащина».

Основна інформація[ред. | ред. код]

Будівництво стадіону розпочалося 2010 року з ініціативи уродженця Білозір'я Володимира Лашкула, що на той час обіймав посаду віце-президента Федерація футболу України. Перші матчі на новозбудованій арені було проведено навесні 2012 року, однак офіційне відкриття відбулося лише 8 червня. У матчі-відкритті зіграли місцева «Зоря» та команда ветеранів українського футболу. Після цього на стадіоні було облаштовано фан-зону для перегляду матчів Євро-2012[1].

Стадіон має одну трибуну, що розрахована на 972 глядача. Окрім того, спортивна арена оснащена простим електронним табло, освітленням, роздягальнями та туалетними кімнатами. Покриття поля — штучне, розміри — 105×68 м.

22 серпня 2013 року на стадіоні відбувся матч другої ліги чемпіонату України між черкаським «Славутичем» та одеською «Реал Фармою», що став першим поєдинком професійного рівня, проведеним в Білозір'ї[2]. Після прийняття рішення про об'єднання «Славутича» та білозерської «Зорі» під назвою «Черкаський Дніпро», стадіон «Зоря» став домашньою ареною для резервного складу новоствореної команди — «Черкаського Дніпра-2», що брав участь у чемпіонаті області. Згодом команди було в чергове перейменовано — на «Черкащину» та «Черкащину-Академію-2» відповідно. Всі домашні матчі другої ліги сезону 2018/19 «Черкащина» провела в Білозір'ї, після чого повернулася до обласного центру. Стадіон був домашньою ареною «Черкащини-Академії-2», що брала участь у обласних змаганнях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У черкаських фан-зонах правопорушення не зафіксовані. «Прочерк». Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 16 квітня 2020.
  2. «Виїзні» домашні матчі професіональних команд м.Черкас. Сайт ФК «Славутич». Архів оригіналу за 21 серпня 2013. Процитовано 16 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]