Зубата акула чорна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зубата акула чорна

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Катраноподібні (Squaliformes)
Родина: Ліхтарні акули (Etmopteridae)
Рід: Зубата акула (Centroscyllium)
Вид: Зубата акула чорна
Centroscyllium fabricii
(Reinhardt, 1825)

Посилання
Вікісховище: Centroscyllium fabricii
Віківиди: Centroscyllium fabricii
ITIS: 160703
МСОП: 161521
NCBI: 170813

Зубата акула чорна (Centroscyllium fabricii) — акула з роду Зубата акула родини Ліхтарні акули. Інші назви «акула-негр», «акула Фабріція» (на честь данського натураліста Отто Фабріція).

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 107 см. Голова невелика. Очі великі, овальні. За ними розташовані невеликі бризкальця. Ніс помірної довжини. Рот зігнутий. Зуби дрібні, з 3 верхівками (інколи з 5-ма) та високою середньою верхівкою. Загалом має 68 зубів, по 34 однакових зуба на верхній та нижній щелепах. Тулуб помірно товсте, стиснуте з боків. Шкіряні луски короткі, конусоподібні, мають гачкові горбики та зіркоподібну основу. Ця луска доволі щільно розташована на тілі. Має 2 спинних плавця з невеликими рифленими шипиками. Перший спинний плавець розташовано між грудними та черевними плавцями. Другий спинний плавець — за черевними плавцями. Черево довге з окремими ділянками з біолюмінесцентною речовиною, яке здатне світитися у темряві. Хвостове стебло коротке. Анальний плавець відсутній.

Забарвлення суто чорне або чорно-коричневе. Звідси походить назва цієї акули. Інколи над черевними плавцями або збоку на верхній лопаті хвостового плавці присутні розмиті чорні відмітини. Шипи мають білий колір, очі — зеленуватого забарвлення.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибині від 350 до 1600 м, зазвичай 550–1000 м. Воліє до зовнішні ділянок континентального шельфу. Зрідка підіймається вище до поверхні, самиці плавають нижчі за самців. У весняні місяці утворює групи за статтю та віком. Активний хижак. Живиться переважного головоногими молюсками (насамперед кальмарами та невеличкими восьминогами), а також ракоподібними, невеликою костистою рибою, зокрема морським окунем.

Статева зрілість настає при розмірі 58-70 см. Це яйцеживородна акула. Самиця народжує від 4 до 40 акуленят завдовжки 15 см.

Не є об'єктом промислового вилову. Спіймані акули використовуються задля виготовлення рибного борошна.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від Гренландії до Мексиканської затоки (в районі штату Алабама), від Ісландії до Гібралтарської протоки, потім уздовж африканського узбережжя до Сьєрра-Леоне. Окремі ареали існують біля Намібії та ПАР, а також біля південної Аргентини.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Evermann, B.W. and Jordan, D.S. (1896). The Fishes of North and Middle America: A Descriptive Catalogue of the Species of Fish-like Vertebrates Found in the Waters of North America, North of the Isthmus of Panama (Volume 1). Government Printing Office. p. 56.