Зуєва Антоніна Іларіонівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зуєва Антоніна Іларіонівна
рос. Антонина Илларионовна Зуева
Народився 10 листопада 1925(1925-11-10)
Майкопський район, Адигейська автономна область, Північно-Кавказький край, РСФРР, СРСР
Помер 15 грудня 2015(2015-12-15) (90 років)
Попасна, Луганська область, Україна
Країна  Росія
Знання мов російська
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
орден Леніна медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Антоніна Іларіонівна Зуєва (Улітіна) 10.11.1925 — передовик радянського сільського господарства, ланкова колгоспу «Гігант» Тульського району Адигейської автономної області (нині — Республіка Адигея). Герой Соціалістичної Праці (06.05.1948).

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 1925 року в станиці Абадзехська Адигейської автономної області. Тут вчилася в школі, вступила до лав ВЛКСМ, проте закінчити середню школу Тоні не довелося. З перших днів Другої світової війни її батько Іларіон Терентійович пішов на фронти і не повернувся. Сім'я мала шестеро дітей. Старша з них — п'ятнадцятирічна Тоня залишила навчання і разом з матір'ю пішла працювати в колгосп «Гігант» (пізніше «Вірний шлях»).

Тоню направили на держсортоділянку. Тут працювали переважно жінки, об'єднані в двох рільничих ланках. У січні 1943 року, після вигнання німецьких військ з району, Антоніна очолила комсомольсько-молодіжну ланку. У роки війни ланка Антоніни Зуєвої завжди виконувала завдання зі врожайності.

Найвищий урожай зібрав колгосп у повоєнному 1947 року. З кожного з 58,25 гектара отримано майже по 32 центнери пшениці озимої. Колгосп успішно розрахувався з державою за поставками зерна, забезпечив себе відмінним насінням. Вісімнадцять колгоспників нагороджені орденами і медалями, а ланкова комсомолка Антоніна Зуєва, яка отримала рекордний в той час урожай, удостоєна вищої нагороди.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 6 травня 1948 року голові колгоспу П. А. Гузину і ланковій А. І. Зуєвої (Улітіній) присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».

Обиралася членом Тульського райкому ВЛКСМ, депутатом Абадзехської сільської і Тульської районної Рад народних депутатів.

Улітіна Антоніна Іларіонівна — персональний пенсіонер, проживала в місті Попасна Ворошиловградської області[джерело?].

Пам'ять[ред. | ред. код]

Меморіальна дошка з іменами Героїв Соціалістичної Праці Кубані і Адигеї. Краснодар 2017
  • Ім'я Героя вписано золотими літерами на меморіальній дошці в Краснодарі.

Література[ред. | ред. код]

  • Н. Г. Апарин, А. В. Киселёв. Зуева А. И. // Золотые Звёзды Адыгеи. — 2-е изд. доп. дораб. — Майкоп: Адыгейское отделение Краснодарского книжного издательства, 1980. — 220 с. — 5000 экз.

Примітки[ред. | ред. код]