Зябликово (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 55°36′43″ пн. ш. 37°44′43″ сх. д. / 55.61194° пн. ш. 37.74528° сх. д. / 55.61194; 37.74528

Зябліково
Люблінсько-Дмитровська лінія
Загальні дані
Тип односклепінна мілкого закладення
Глибина закладення 14,3 м
Проєктна назва Красногвардійська
Кількість 1
Тип острівна
Форма на дузі
Довжина 162 м
Ширина 10 м
Дата відкриття 2 грудня 2011[1]
Архітектор(и) Шумаков М. І., Волович В. С.(рос.)
Будівельник(и) Трансінжбуд БМУ-15 Метробуду
Пересадка на «Красногвардійська»
А: м77, м78, м82, м86, с819, 828, 837, с848, с894, 899, н5
Виходи до Оріховий бульвар, вулиця Муси Джаліля, Воронезька вулиця, Ясенева вулиця
Час відкриття 5:30
Час закриття 1:00
Код станції ЗБ
Мапа
Люблінсько-Дмитровська лінія
Доступ для осіб з інвалідністю Фізтех
     
Петровсько-Розумовська
Фонвізінська
Бутирська
Мар'їна Роща
     
Достоєвська
Трубна
     
Стрітенський бульвар
Чкаловська
     
Римська
     
Крестьянська застава
     
Дубровка
Кожуховська
ТЧ-15 «Печатники»
Печатники
Волзька
Любліно
Братиславська
Мар'їно
Доступ для осіб з інвалідністю Борисово
Доступ для осіб з інвалідністю Шипиловська
Доступ для осіб з інвалідністю Зябликово

«Зя́бликово» (рос. Зябликово) — кінцева станція південного радіусу Люблінсько-Дмитрівської лінії Московського метрополітену, наступна за станцією «Шипиловська». Розташована на півдні Москви, на східній стороні Ясеневої вулиці під рогом з Оріховим бульваром, на межі районів Зябликово і Орєхово-Борисово Південне. 185-а за рахунком станція Московського метрополітену.

Відкриття станції у складі черги «Мар'їно» — «Зябликово» відбулася 2 грудня 2011[2][1].

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — односклепінна мілкого закладення (глибина закладення — 14,3 м). У центральній частині станції склепіння піднято, і над коліями розташовані балкони що використовуються для пересадки, сполучені з платформою двома сходами. У конструкції склепіння для обслуговування світильників передбачені службові галереї, що з'єднують підземні вестибюлі станції. Споруджена з монолітного залізобетону, розташована на кривій радіусом 1500 м.

Завдяки центральній частині, станція Зябликово стала другою у Московському метрополітені по висоті (9,35 м)[3][4][5] після Комсомольської.

Вестибюлі і пересадки[ред. | ред. код]

Станція має два підземні вестибюлі. Північний вестибюль знаходиться на південний схід від перетину Ясенєвої вулиці з Оріховим бульваром, має виходи по обидві сторони Ясеневої вулиці, пов'язаний зі станцією трьома стрічками ескалаторів і ліфтом. Південний вестибюль знаходиться на східній стороні Ясеневої вулиці, має вихід тільки на парну сторону вулиці, пов'язаний зі станцією сходовим маршем.

Утворює пересадний вузол зі станцією «Красногвардійська» Замоскворіцької лінії, перехід здійснюється через пішохідні тунелі, що зв'язують зали обох станцій. З боку «Красногвардійської» перехід обладнаний ліфтом, з боку «Зябликово» безпосередньо на переході ліфта немає, він є тільки на виході через північний вестибюль, через який проходить пересадка. Через особливості конфігурації вестибюля для проходу до цього ліфта з боку «Красногвардійської» необхідно вийти за межі оплаченої зони і знову пройти через турнікет.

Пересадки[ред. | ред. код]

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Схема колійного розвитку станції «Зябликово»

Станція з колійним розвитком — 9 стрілочних переводів, перехресний з'їзд, з'їзд між станційними коліями, 2 станційні колії для обороту та відстою рухомого складу, 2 колії для відстою рухомого складу та одноколійна ССГ на Замоскворіцьку лінію.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Три станції південного радіусу Люблінсько-Дмитровської лінії об'єднані загальним концептуальним рішенням і створюють єдиний архітектурний ансамбль. Колірна гамма станції «Зябликово» заснована на поєднанні чорних, сірих і білих тонів. Колійні стіни оздоблені алюмінієвими панелями кольору патинованої міді. Підлога викладена смугами сірого і чорного граніту. Склепіння станції виконано у вигляді прямокутних ніш між несучими арками.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Зябликово. Офіційний сайт Московського метрополітену. Архів оригіналу за 28 вересня 2013. Процитовано 23 листопада 2013.(рос.)

Примітки[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Зябликово (станція метро)

  1. а б 12.2009: Дмитро Гаєв про відкриття нових станцій. Архів оригіналу за 6 січня 2014. Процитовано 6 січня 2014.(рос.)
  2. Станція Зябликово на офіційному сайті московського метро. Архів оригіналу за 22 червня 2010. Процитовано 6 січня 2014.(рос.)
  3. Люблінсько-Дмитровська лінія Московського метрополітену. Дистанція від станції Мар'їне до станції Зябликове. Архів оригіналу за 11 лютого 2013. Процитовано 9 лютого 2013.(рос.)
  4. http://www.zodchestvo.com/wp-content/uploads/2012/12/1.jpg[недоступне посилання з квітня 2019](рос.)
  5. http://www.zodchestvo.com/wp-content/uploads/2012/12/4.jpg[недоступне посилання з квітня 2019](рос.)
Попередня станція Лінія Наступна станція
Шипиловська   Люблінсько-Дмитровська лінія   Кінцева