Зірка (Артур Кларк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зірка
The Star
Жанр наукова фантастика і оповідання
Форма оповідання
Автор Артур Кларк
Мова англійська
Опубліковано жовтень, 1955
Країна  Велика Британія
Нагороди

«Зірка» (англ. The Star) — науково-фантастичне оповідання англійського письменника Артура Кларка. Надруковане в листопаді 1955 року в журналі наукової фантастики Infinity Science Fiction.

1956 року оповідання отримало премію Г'юґо як переможець в номінації «Найкраще коротке оповідання» — Hugo Award, Best Short Story (Win).

1958 року оповідання увійшло до збірки Артура Кларка «The Other Side of the Sky».

Сюжет[ред. | ред. код]

Група космічних дослідників з Землі повертається з експедиції до віддаленої зоряної системи, де вони виявили залишки розвиненої цивілізації, яка зникла через вибух зірки. Головний герой твору — науковець астрофізик, священик-єзуїт, що переживає глибоку кризу віри, викликану деякими результатами їх подорожі.

В процесі розвитку сюжету читач дізнається, що культура загиблої планети була дуже схожа земну і в дечому перевершувала її. Знаючи заздалегідь, що їх сонце скоро вибухне, приречені люди присвятили останні роки будівництву сховища на віддаленій планеті своєї сонячної системи. У сховищі вони розмістили розширений звіт про свою історію, культуру, досягнення, сподіваючись, що вони колись будуть знайдені, та їх існування не буде марним. Дослідники Землі, зокрема, астрофізик-священик, були глибоко зворушені цими знахідками. Але історія цієї зірки виявляється ще й тісно пов'язана з історією земної цивілізації — саме вона світила над Вифлеємом.

Деталі сюжету[ред. | ред. код]

  • Головний герой — єзуїтський чернець, член Товариства Ісуса (католицький чернечий орден заснований Ігнатієм Лойолою 1534 року).
  • Єзуїти присвятили своє життя місіонерській та просвітницькій роботі, а також відомі як інтелектуали церкви.
  • В оповіданні робиться посилання на картину Пауля Рубенса, який написав відомий портрет Лойоли.
  • В оповіданні згадують два латинські вислови: «Ad maiorem Dei gloriam» — «Все для слави Божої» (гасло Ордену Єзуїтів) та «Spiritual Exercises» («Духовні вправи»), розроблені Св. Ігнатієм і якими користувалися єзуїти.

Паралелі з реальністю[ред. | ред. код]

Однією з кандидаток на роль історичної Вифлеємської зірки є PSR 1913+16 в сузір'ї Орла, виявлена в 1974 році. Один з її двох компонентів вибухнув, утворивши нейтронну зорю, і цей вибух спостерігався на Землі близько 4-3 років до н.е.[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Star of Bethlehem. www.geocentricity.com. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 21 грудня 2020.

Лінки[ред. | ред. код]