Йоасаф II Константинопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоасаф II Константинопольський
Народився
Krapsid
Помер не раніше 1565
Едірне
Діяльність священнослужитель
Посада Константинопольський патріархат
Конфесія православ'я

Йоасаф II, так званий «Великий»[a] — Патріарх Константинопольський з 1556 по 1565 рік.

Біографічні дані[ред. | ред. код]

Він народився в селі Крапсі в Яніні в Епірі. Навчався у Філантропічному монастирі в Яніні, а потім у Нафпліоні. Вивчив арабську, перську та турецьку мови. У 1535 році патріарх Єремія I висвятив його на митрополита Адріанопольського. Він залишався на цій посаді протягом двадцяти років і після вбивства Патріарха Діонісія II у липні 1556 року став його наступником на Вселенському Престолі. Схоже, що він був обраний патріархом за підтримки галатів (мешканців Галати) і проти волі первосвящеників і правителів Константинополя[2].

Свинцева печать з підписом Йоасафа II (1560)

Під час свого Патріарства він займався фінансами Церкви, які покращив. Він удвічі зменшив борги патріархату, а також плату за обрання патріарха на тисячу флоринів. У 1564 році він заснував Економічний комітет, що складався з Великого економіста та деяких мирян[3]. Він також розпочав масштабну реконструкцію для розширення Патріархату та пожертвував тисячу флоринів зі свого особистого майна монастирю Паммакарістос.

Йоасаф займався пропагандою писемності, монастирськими та парафіяльними питаннями. За наполяганням Сокола Мехмета-паші він відновив патріаршу честь для Печського собору Сербії[4]. Він виявив інтерес до реформації і навіть послав ієродиякона Димитрія до Віттенберга, щоб отримати інформацію з перших уст. Він привіз йому текст Августівського віросповідання 1559 року. Йоасаф розчарувався в позиції протестантів і більше не брав участі у контактах з ними[5]. За його часів був складений «Іменник Великої Церкви», який тривалий час був офіційним юридичним збірником для християн Османської імперії[4].

Проти нього виступили могутній кандидат того часу Михайло Кантакузин і митрополит Кесарії Митрофан, які перемогли його і зуміли скинути з престолу в січні 1565 року. Він пішов на Афон і попросив переглянути своє питання. Священний Синод виправдав його і повернув в Адріанопольську єпархію, де він залишався до самої смерті.

Виноски та посилання[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Θεωρείται ότι το προσωνύμιο «Μεγαλοπρεπής»[1], σε μια εποχή που Σουλτάνος ήταν ο Σουλεϊμάν, ο επονομαζόμενος επίσης «Μεγαλοπρεπής», συνιστά υπόμνηση της φιλοδοξίας του Πατριαρχείου να παίξει έναν ρόλο αρχής παράλληλης προς την σουλτανική[2].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Κοµνηνός Υψηλάντης, 1870.
  2. а б Ζαχαριάδου, 1996.
  3. Χαμχούγιας, 2006.
  4. а б Πανώτης, 2008.
  5. Angold, Michael (2006). The Cambridge history of Christianity. Cambridge, UK: Cambridge University Press. с. 188—9. ISBN 978-0-521-81113-2.

Джерела[ред. | ред. код]

Попередник:
Діонісій II
Константинопольський патріарх
1556 —1565
Наступник:
Митрофан III