Йоганнес Месеніюс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоганнес Месеніюс
Народився 1 липня 1579(1579-07-01)[1]
Q10718362?, Швеція[2]
Помер 8 листопада 1636(1636-11-08)[2] (57 років)
Оулу, Ostrobothnia Countyd, Шведська Фінляндія, Швеція[2]
Країна  Швеція
Діяльність історик, драматург
Alma mater Браунсберзька єзуїтська колегія
Заклад Університет Уппсала
Діти Arnold Johan Messeniusd

CMNS: Йоганнес Месеніюс у Вікісховищі

Йоганнес Месеніюс (швед. Johannes Messenius 15791636) — шведський історик.

Життєпис[ред. | ред. код]

Навчався в єзуїтській колегії у Бранево, але, повернувшись до Швеції, порвав з єзуїтами, видав «Detectio fraudis jesuiticae» і отримав професуру політики в Уппсальському університеті. У боротьбі Карла IX з Сигізмундом Месеніюс був на боці першого і друкував статті, в яких доводив його права на престол.

З 1611 Месеніюс видав ряд історичних праць («Chronicon episcoporum per sueciam», «Specula», «Retorsio imposturarum» і ін.), що містять критику і засновані на першоджерелах. Його драми свого часу були дуже популярними; провідна тема — історична. Месеніюсу належить і низка історичних пісень.

У 1616 Месеніюс отримав звинувачення у співпраці з єзуїтами і Сигізмундом; засуджений до довічного позбавлення волі та ув'язнений в Кайанеборзі, поблизу Улеаборга, а потім в самому Улеаборзі, де умови його ув'язнення були значно пом'якшені. Помер в Улеаборзькій в'язниці.

Головна праця Месеніюса — «Scandia illustrata», яка містить огляд історії Швеції до царювання Христини І[3]. Тут Месеніюс порвав з багатьма історичними поглядами своїх сучасників (наприклад, Рюдбека) і став на цілком самостійний ґрунт, внаслідок чого його праця була видана тільки в 17001705.

«Scandia illustrata» Месеніюса — свого роду подвиг, особливо якщо пригадати убогість історичних праць XVI століття. Розповідь про літургійний конфлікт є у своєму роді шедевром. Талант викладу Месеніюса поєднувався з великою ретельністю дослідження й рідкісною працьовитістю.

Син Йоганнеса Месеніюса, Арнольд Юган Месеніюс (16081651), також знаний як історик.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в Johannes Messenius — 1917.
  3. СКАНДИНАВИЯ В НАГЛЯДНЫХ ОПИСАНИЯХ ЙОХАННЕСА МЕССЕНИУСА. Восточная литература. Средневековые исторические источники Востока и Запада. Архів оригіналу за 17 лютого 2020. Процитовано 21 травня 2020.