Йоганн Наттерер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоганн Наттерер
Народився 9 листопада 1787(1787-11-09)[1]
Лаксенбург, Медлінг, Нижня Австрія, Австрія
Помер 17 червня 1843(1843-06-17)[1] (55 років)
Відень, Австрійська імперія[1]
Країна  Австрія
Діяльність біолог, мандрівник-дослідник, антрополог, зоолог, натураліст, геолог, орнітолог, zoological collector, preparator, таксидерміст
Брати, сестри Josef Nattererd

CMNS: Йоганн Наттерер у Вікісховищі

Йоганн Наттерер (нім. Johann Natterer; 1787—1843) — австрійський натураліст, зоолог і колекціонер.

З призначенням Карла Франца Антона фон Шрайберса в 1806 році директором імператорського Кабінету природознавства (K.k. Hof-Naturalienkabinette) вплив сім'ї Наттерера в цій установі зріс. Батько Йозеф в тому ж році був призначений першим наглядачем, син Йозеф взяв піклування над колекцією птахів і ссавців. Йоганн Наттерера за дорученням Шрайберса почав поїздку до озер Нойзідлер і Балатон, звідки привіз болотних і водоплавних птахів для імператорської колекції. Раніше він вже досліджував зі своїм батьком територію озера Нойзідлер до Банату.
Наступні поїздки в Угорщину, Хорватію, Штирію, Моравію і на узбережжя Адріатики не були сплачені Йогану Наттерера. У 1808 році Наттерер отримав замовлення з'їздити в Трієст, щоб прийняти там колекцію з Єгипту. Одночасно він зібрав там риб і кишкових паразитів.
За свої заслуги він був відзначений і призначений в 1808 році добровільним співробітником колекції. У 1809 році він був неоплачуваним практикантом і тільки в кінці року йому надали плату в розмірі 300 гульденів щороку. До 1810 він був асистентом Шрайберса, також брав участь в вивантаженні інвентарю для захисту від наполеонівських військ у Тімішоара. За свої заслуги при транспортуванні в 1810 році він був призначений радником при Кабінеті природознавства. У 1812 році Наттерер за підтримки батька об'їздив Італію, в 1814 році він перевіз колекцію з Триполі від Трієста до Відня.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Dr. Constant v. Wurzbach Natterer, Johann (I.) // Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich: enthaltend die Lebensskizzen der denkwürdigen Personen, welche seit 1750 in den österreichischen Kronländern geboren wurden oder darin gelebt und gewirkt habenWien: 1856. — Vol. 20. — S. 96.